Mainos

Kommentti: Juha Sipilä - talouspolitiikan Hannu Hanhi

Seuraavalla hallituksella on yllättävän hyvä työrauha, sillä kansainvälisiltä luottoluokittajilta on viety aseet. Tulevan pääministerin Juha Sipilän (kesk.) voi nimetä tässä vaiheessa talouspolitiikan Hannu Hanheksi. 

Päättyneellä vaalikaudella jyrsittiin kynsiä rystysiin asti peläten, mitä ne ajattelevat meistä - siis luottoluokitusyhtiöt.

Ja mitä onkaan tapahtunut sen jälkeen, kun Standard & Poor's napsaisi Suomelta kolmannen A:n pois viime syksynä. Suomen lainanhoitokulut ovat entisestään keventyneet.

Valtio saa jo 60 prosenttia lainoistaan nollakorolla tai jopa sen alle. Vakaat valtiot ovat turvasatamia, kassaholveja sijoittajille epävakaassa maailmassa.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto kiteytti eläkeyhtiön tulosinfossa, että uudella hallituksella on hyvää tuuria.

Hyviä asioita riittää listaksi asti: rahamarkkinoilla siis rauha, markkinavoimat sivussa, ilmaista lainarahaa, euro ja öljy halventuneet, Euroopassa elpymistä. Vieläpä niin, että Euroopan Keskuspankki on käyttänyt yli tuhannen miljardin raharuiskeestaan vasta päällimmäiset miljardit.

Näyttää siltä, että Sipilällä ja tulevalla hallituksella ei ole sellaista paniikkia tehdä kovia talouspäätöksiä kuin vielä alkuvuonna yleisesti maalailtiin.

Kysymys kuuluu, miten hallitus käyttää tämän markkinavoimien suoman hengähdystauon. Pariin toiveeseen törmää kaikkialla: parempaa lainvalmistelua ja tarkkoja laskelmia, miten hallituksen päätökset vaikuttavat työpaikkoihin.

Järkevää talouspolitiikkaa on siis lupa odottaa, kun veri voi vapaasti kiertää päättäjien aivoissa. Luottoluokittaja ei huohota niskassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.