Mainos

Jugoslaviassa lakkoiltu rauhallisesti

Jugoslavian yleislakko on alkanut rauhallisesti. Vaikka tuhannet työntekijät ovat jättäneet menemättä työpaikoilleen eri puolilla maata, järjestyshäiriöistä ei ole kerrottu.

Milosevic, Slobodan

Jugoslavian pääkaupungissa Belgradissa työviikko on alkanut lähes normaalisti. Sähkön- ja lämmönjakeluun saattaa kuitenkin tulla katkoksia, sillä työntekijät ovat marssineet ulos mm. kaivoksista ja valtion voimayhtiöstä.
Mielenosoittajat rakensivat Belgradissa katusulkuja useisiin liikenteen solmukohtiin.

Oppositio pyrkii lakkoilulla pakottamaan presidentti Slobodan Milosevicin myöntämään tappionsa viikko sitten käydyssä presidentinvaalissa.

Lakkoja ja mielenosoituksia oli myös mm. Uzicessa, Borissa ja Pozarevacissa, kertoi jugoslavialainen uutistoimisto Beta. Kaivostyöläiset jatkoivat lakkoaan Kolubarassa, Serbian suurimmassa kivihiilikaivoksessa. Perjantaina alkanut mielenosoituslakko uhkaa pysäyttää Obrenovacin voimalan, joka tuottaa puolet Serbian käyttämästä energiasta.

Oppositio vaatii presidentti Milosevicia tunnustamaan tappionsa runsas viikko sitten pidetyissä presidentinvaaleissa. Oppositio, ja useat läntiset hallitukset, ovat julistaneet vaalien voittajaks opposition ehdokkaan Vojislav Kostunican. Oppositio on kieltäytynyt keskusvaalilautakunnan julistamasta toisesta äänestyskierroksesta Kostunican ja Milosevicin kesken.

Venäjä: Toinen kierros lainmukainen


Venäjän ulkoministeriö antoi lausunnon, jonka mukaan Jugoslavian viranomaisten määräämä toinen äänestyskierros maan presidentinvaaleissa on lainmukainen ja perustuu ensimmäisen kierroksen tuloksiin. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Aleksandr Jakovenko sanoi myös, että olisi jugoslaavien oma asia, lasketaanko ensimmäisen kierroksen äänestystulos uudelleen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi viikonvaihteessa saksalaistietojen mukaan, että opposition ehdokas Vojislav Kostunica oli voittanut Jugoslavian presidentinvaalit, jotka järjestettiin runsas viikko sitten. Putin oli esittänyt kantansa puhelinkeskustelussa Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin kanssa.

Saksalaistiedoista ei kuitenkaan selvinnyt, tarkoittiko Putin, että Kostunica oli voittanut enemmän kuin 50 prosenttia äänistä vaiko vain enemmän kuin presidentti Milosevic. Jugoslavian oppositiorintaman mukaan Kostunica sai yli 50 prosenttia äänistä ja voitti näin vaalit jo ensi kierroksella. Jugoslavian keskusvaalilautakunta on kuitenkin ilmoittanut, että Kostunica ei saanut 50:tä prosenttia äänistä, vaikka saikin enemmän ääniä kuin Milosevic.

Keskusvaalilautakunta on julistanut toisen äänestyskierroksen ensi sunnuntaiksi Kostunican ja Milosevicin kesken. Oppositio ei aio suostua uuteen kierrokseen, vaan on julistanut kansalaiset tottelemattomuuskampanjan, jonka avulla Milosevic aiotaan pakottaa eroamaan.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.