Mainos

Jugoslavian vaalitulokset ristiriitaisia

Jugoslavian presidentti- ja parlamenttivaalien tuloksista on tullut ristiriitaisia tietoja.

Vaalit eivät aiheuttaneet Jugoslaviassa mainittavia yhteenottoja

Opposition mukaan Vojislav Kostunica on saanut 57 prosenttia äänistä, kun äänistä on laskettu 45 prosenttia. Opposition mukaan istuva presidentti Slobodan Milosevic olisi saanut 33 prosenttia äänistä.
Hallitseva sosialistinen puolue puolestaan sanoi illalla, että Milosevicilla on reilu etumatka Kostunicaan. Epävirallisten tietojen mukaan äänestämässä kävi noin 75 prosenttia äänioikeutetuista

Ennen vaaleja tehdyissä riippumattomissa gallupeissa oppositon ehdokas Vojislav Kostunica on kuitenkin ollut selvästi suositumpi kuin 13 vuotta hallinnut Milosevic. Jugoslavian presidentinvaalin viralliset tulokset valmistunevat lähipäivinä.

EU valppaana

Euroopan unionin ministerit ovat keskustelleet puhelimitse Jugoslavian vaalien tuloksista. Ministerit ovat miettineet mm. sitä, mitä tehdä jos presidentti Slobodan Milosevic voittaa vaalit epärehellisin keinoin.

Ranskan ulkoministeri Francois Rivasseaun mukaan EU-ministerit seuraavat vaalien tuloksia tarkasti ja miettivät jo etukäteen kuinka reagoida tuloksiin mahdollisimman "hyödyllisesti". EU-ministereillä ei kuitenkaan ole kovin tarkkaa tietoa tuloksista, koska Jugoslavian viranomaiset ovat estäneet ulkomaisten tarkkailijoiden ja toimittajien pääsyä seuraamaan vaaleja.

Yhdysvallat epäilee vaalien pätevyyttä.

Yhdysvaltojen turvallisuusneuvoston puhemies P.J. Crowley sanoi, että vaalien epäselvyydet herättävät epäilyksen tuloksien pätevyydestä. Crowley sanoi, että äänestäjiä on mm. painostettu näyttämään täytetyt vaalilipukkeensa.

Yhdysvallat on myös ilmaissut huolensa Milosevicin mahdollisesti harjoittamasta vaalivilpistä.

Vaalit sujuivat rauhallisesti

Belgradin keskusta pysyi eilen vaalipäivänä melko rauhallisena. Mellakkapoliisit ilmestyivät myöhään illalla keskustaan estämään yhteenottoja Jugoslavian hallituksen kannattajien ja vastustajien välillä.

Yksittäisiä kahinoita lukuunottamatta tilanne oli kuitenkin rauhallinen.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.