Mainos

Jugoslavian oppositilla kaksi ehdokasta

Presidentti Slobodan Milosevicin jatkokausi näyttää yhä varmemmalta Jugoslaviassa, sillä oppositio ei ole löytänyt yhteistä ehdokasta syyskuussa pidettäviin presidentinvaaleihin. Kahtiajako vahvistui tänään, kun 15 oppositiopuoluetta asettuivat tukemaan Vojislav Kostunicaa presidentiksi. Suurin oppositiopuolue, Vuk Draskovicin johtama Serbian uudistusliike ilmoitti jo sunnuntaina, että puolueen ehdokas on Belgradin kaupunginjohtaja Vojislav Mihajlovic.

Maltillisena nationalistina tunnettu Vojislav Kostunica edustaa pientä Serbian demokraattista puoluetta. Heinäkuussa tehdyn mielipidekyselyn mukaan Kostunicalla olisi mahdollisuus lyödä Milosevic presidentinvaalissa, jos koko oppositio asettuisi hänen taakseen.

Hyökkäyksiä ja syytöksiä

Pienemmät oppositiopuolueet yrittivät vielä tänään taivutella Vuk Draskovicia neuvottelemaan yhteisestä ehdokkaasta. Draskovic ei kuitenkaan suostunut siihen vaan hyökkäsi Kostunicaa vastaan nimittäen tätä mieheksi, joka "käyttää Milosevicin poliittista taktiikkaa ja pelottaa monia kansalaisia Serbiassa".

Kostunican tukijat puolestaan ryöpyttivät Vojislav Mihajlovicia, jota on aika ajoin syytetty itsevaltaisista otteista sekä SPO:n suosimisesta pääkaupungin hallinnossa ja varainjaossa. Sosiaalidemokraattisen liiton johtaja Zarko Korac totesi uutistoimistoille, että Mihajlovic ei voi voittaa kahdesta syystä.
-Hän ei ole tarpeeksi tunnettu ja hänellä on ollut ongelmia Belgradin paikallishallinnossa, Korac totesi.

Yhteistyö karilla paikallistasollakin

Syyskuun 24. päivänä pidettävissä vaaleissa valitaan sekä Jugoslavian liittopresidentti, liittoparlamentti että edustajat Serbian paikallishallintoon. Uusien vaalilakien mukaan Milosevic voi pyrkiä jatkokaudelle suorassa kansanvaalissa. Jugoslavian pienempi osavaltio Montenegro ei ole hyväksynyt lainmuutosta ja aikoo boikotoida vaaleja.

Myös Draskovicin johtama SPO saattaa jäädä pois liittovaaleista, tosin puolue voi vielä pyörtää kantansa. Demokraattisen puolueen johtaja Zoran Djindjic totesi maanantaina, että opposition yhteistyö on kariutumassa myös paikallistasolla väittäen, että Draskovic havittelee "liian monta ehdokasta" yhteisiksi suunnitelluilta listoilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.