Mainos

Jugoslavia: YK:n turvallisuusneuvosto koolle

Jugoslavia vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle siviili-iskun johdosta. Clintonin mielestä virhepommitukset ovat valitettavia mutta väistämättömiä. Useat Nato-maat harkitsevat lisäkoneiden lähettämistä Balkanille. Jugoslavian virallinen uutistoimisto Tanjug sanoo Naton ohjusten osuneen aamuyöllä Serbiassa Paracinin kaupungissa sijaitsevaan pakolaiskeskukseen.

Naton koneet iskivät yöllä useisiin eri kohteisiin ympäri Jugoslaviaa. Nato pommitti ensimmäistä kertaa myös Unkarin rajan tuntumassa sijaitsevaa Subotican kaupunkia, jossa kuultiin neljä voimakasta räjähdystä.
Entiseen nuorisoasuntolaan osui ainakin kolme ohjusta, kertoo uutistoimisto. Pakolaiskeskuksessa on Bosnian sodan pakolaisia Kroatiasta ja Bosniasta. Uutistoimisto Tanjugin mukaan isku ei aiheuttanut ihmisuhreja. Nato mukaan se ei ole iskenyt pakolaiskeskukseen.

Belgradissa Nato iski jälleen Pancevon teollisuusalueelle saaden aikaan kaksi räjähdystä ja laajoja tulipaloja. Jugoslavian virallisen uutistoimiston Tanjugin mukaan pommit osuivat muun muassa Pancevon öljynjalostamoon sekä petrokemialliseen tehtaaseen. Nato iski Navi Sadin kaupungin öljynjalostamoon jo neljättä kertaa, Tanjug raportoi.

Nato tuhosi myös viidennen Tonavan yli kulkevan sillan. Sillan tuhoaminen katkaisi Smederevon ja Kovinin kaupunkien välisen kulkuyhteyden noin 50 kilometrin päässä Belgradista.

Clinton: Virhepommitukset valitettavia mutta väistämättömiä

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin mukaan kosovolaiseen pakolaissaattueeseen keskiviikkona osuneet pommit olivat valitettava erehdys.

Amerikkalaislehtien päätoimittajille puhunut Clinton lisäsi kuitenkin, ettei tällaisilta erehdyksiltä voida täysin välttyä.
Myös Naton pääsihteeri Javier Solana on pahoitellut pommituksen albaaniuhreja. Hän kuitenkin korosti, että vastuussa kuolonuhreista on Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic.

Jugoslavia vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa koolle

Serbian valtiollinen televisio kertoi tänään, että Jugoslavia on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa koolle tuomitsemaan Naton keskiviikkoisen hyökkäyksen pakolaissaattuetta vastaan.

Nato on myönsi eilen pommittaneensa erehdyksessä Kosovon pakolaisia kuljettanutta siviiliajoneuvoa. Se ilmoitti kuitenkin jatkavansa iskujaan Jugoslaviaan, koska yksi traaginen onnettomuus ei muuta sen politiikkaa.

Jugoslavian ulkoministeriön edustaja sanoi torstaina 75 ihmisen kuolleen kahdessa Naton ilmaiskussa keskiviikkona. Nato on myöntänyt vain yhden ihmishenkiä vaatineen iskun.
Naton pääsihteeri Javier Solana kuvasi torstaina Naton hyökkäystä pakolaissaattuetta vastaan tragediaksi ja sanoi tuntevansa suurta tuskaa tapahtuneen johdosta.

Nato-liittolaiset lisäävät kalustoaan Balkanilla

Kanada harkitsee lähettävänsä Naton Jugoslavian vastaisiin iskuihin kuusi hävittäjäpommittajaa. Tanskan hallitus puolestaan on jo päättänyt lähettää Balkanille neljä F-16 -konetta lisää. Päätös vaatii vielä parlamentin hyväksynnän.

Britannian ja Yhdysvaltain puolustusministerit neuvottelevat tänään Kosovon kriisistä.Britannian puolustusministeri George Robertson on matkustanut Yhdysvaltoihin keskustellakseen virkaveljensä William Cohenin kanssa.

New York Times: Yhdysvallat määrää lisää joukkoja valmiuteen

Yhdysvaltain puolustusministeriö aikoo lehtitiedon mukaan pyytää presidentti Bill Clintonia määräämään 33 000 reserviläistä ja kansalliskaartilaista valmiustilaan tehostaakseen hyökkäyksiä Jugoslaviaan. Asiasta kertonen New York Timesin mukaan pyyntö esitetään maanantaina.

Määräys koskee ensisijaisesti ilmavoimien reserviläisiä ja kansalliskaartin ilmavoimayksikköjä. Valkoisen talon odotetaan myös pyytävän kongressilta kuusi miljardia dollaria Jugoslavian operaatioon.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.