Mainos

Jugoslavia hyväksyy G8-maiden ehdot

Jugoslavian hallitus on virallisesti ilmoittanut hyväksyvänsä G8-maiden ehdot rauhansopimuksen aikaansaamiseksi Kosovoon. Saksan ulkoministeriöön kirjeitse saapuneen ilmoituksen uskotaan vauhdittavan presidentti Ahtisaaren sekä Yhdysvaltain ja Venäjän edustajien kompromissihankkeita.

Belgradin diktaattori Slobodan Milosevic vaikenee edelleen, mutta hänen hallituksensa on viimeinkin virallisesti ilmoittanut kompromissihalukkuudestaan.
Saksan ulkoministeriö kertoo, että Jugoslavian ulkoministerin Zivadin Jovanovicin allekirjoittama kirje on vastaanotettu. Siinä Jugoslavia ilmoittaa hyväksyvänsä G8:n maiden ehdot rauhan solmimisesta Kosovoon. Samalla korostetaan kuitenkin, että Naton pitää ehdottomasti lopettaa pommitukset, jos rauhasta halutaan vakavasti keskustella.

Saksalaisten diplomaattilähteet suhtautuivat ensinäkemältä kirjeeseen skeptisesti. Se herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Lisäksi Jugoslavian kolmannen armeijakunnan komentaja, kenraali Nebosja Pavkovic korosti joka tapauksessa tänään, ettei Belgrad hyväksy naton hyökkäyksissä mukana olleiden maiden osallistumista kansainvälisiin rauhanturvajoukkoihin.

Presidentti Martti Ahtisaari ja Venäjän Kosovo-erikoislähettiläs Viktor Tshernomyrdin ovat kuitenkin olleet tänään varovaisen optimistisia Bonnin lähistöllä Petersbergissä jatkuvien rauhanponnistelujensa suhteen. Ahtisaari ja Tshernomyrdin ovat neuvotelleet Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin kanssa suljettujen ovien takana. Myöhemmin neuvottelupöytään tulee myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

Diplomaattilähteiden mukaan avainkysymys on edelleen nimenomaan rauhaa turvaavien kansainvälisten joukkojen kokoonpano ja toisaalta Jugoslavian sotilas- ja poliisivoimien vetäytymisaikataulu Kosovosta.
Huomenna Ahtisaaren ja Tshernomyrdinin on tarkoitus tavata Slobodan Milosevic Belgradissa. Ahtisaaren mukaan kyseessä ei ole varsinainen neuvottelutilanne, vaan rauhantarjouksen tekeminen Jugoslavialle. Ja tarjous tehdään vain, jos sen läpimenolle löytyy edellytyksiä.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.