Mainos

Jugoslavia haluaa lähettää joukkojaan Kosovoon

Jugoslavian hallitus haluaa lähettää joukkojaan ja poliisejaan Kosovoon valvomaan rajaa ja serbiväestön oikeuksia. Vaatimus joukkojen lähettämisestä sisältyy hallituksen hyväksymään muistioon Kosovon tilanteesta.

Muistiossa tilannetta YK:n valvomassa Kosovossa kuvataan "joukkoterroriksi" muita kansanryhmiä kuin albaaneja vastaan.

-Kosovosta on lähtenyt 330 000 ei-albaania, pääosin serbien omistamaa taloa on poltettu ja 70 kirkkoa tai muuta uskonnollista monumenttia tuhottu. Lisäksi Kosovoon on tullut laittomasti noin 200 000 albanialaista rajan yli Albaniasta, sanoi Jugoslavian Suomen-suurlähettiläs Dusan Crnogorcevic esitellessään muistiota tänään Helsingissä.

Muistion mukaan Kosovossa on kesäkuun puolenvälin jälkeen surmattu 447 ei-albaania ja siepattu tai kadonnut 648. Muistiossa arvostellaan erittäin kiivaasti YK:n Kosovon-siviilihallinnon Unmikin johtajaa, ranskalaista Bernard Kouchneria.

-Kouchner tekee mitä haluaa. Hän käyttäytyy kuin kuningas. Me vaadimme kuitenkin, että myös kansainvälinen yhteisö täyttää sille YK:n Kosovo-päätöslauselmassa esitetyt vaatimukset. Kaikille kosovolaisille on turvattava heidän oikeutensa, sanoi Crnogorcevic.

Muistiossa vaaditaan Jugoslavialle oikeutta lähettää pikimmiten asevoimiensa ja sisäministeriön joukkoja Kosovoon. YK:n kesäkuisessa päätöslauselmassa taataan Jugoslavialle oikeus lähettää rajoitettu määrä joukkojaan Kosovoon serbijoukkojen täydellisen vetäytymisen jälkeen. Joukkojen määrästä ja niiden paluun aikataulusta ei ole vielä päätetty.

-Olemme toimittaneet muistion tiedoksi Suomen viranomaisille ja vetoamme heihin saadaksemme kansainväliseltä yhteisöltä ja EU:lta apua päätöslauselman täydelliseksi toteuttamiseksi.

Uskomme, että presidentti Martti Ahtisaari ymmärtää ongelman ytimen ja käyttää vaikutusvaltaansa muistiossa esiin tuotujen ongelmien ratkaisemiseksi, sanoi Crnogorcevic. Presidentti Ahtisaari matkustaa Kosovoon 21. marraskuuta. Hän vierailee mm. suomalaisessa rauhanturvapataljoonassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.