Mainos

Jugoslaaviministeri kiistää teloitussyytökset

Useimmat Racakin kylässä surmatut albaanit ammuttiin etäältä, sanoi Jugoslavian terveysministeri Miodrag Kovac tänään. Hän kiisti siten syytökset joukkomurhasta ja teloituksista. Osaa Racakin kylässä löytyneistä ruumiista on voitu käsitellä kuoleman jälkeen, sanoi suomalaista tutkijaryhmää johtava hammaslääketieteen tohtori Helena Ranta tänään.

-Tähänastisesta ruumiinavaustyöstä on ilmennyt, että 37 ruumiin vammat ovat aiheutuneet pelkästään etäältä ammutuista laukauksista, Kovac sanoi. Hän lisäsi kuitenkin, ettei hän halua "ennakoida" myöhemmin julkaistavaa yksityiskohtaista selvitystä.

Racakista löydettiin puolitoista viikkoa sitten 45 surmattua albaania. Heistä 40:n ruumiit tuotiin tutkittaviksi Kosovoon. Jugoslavian hallituksen mukaan surmatut olivat taisteluissa kuolleita Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissejä. Terveysministeri Kovac kertoi ruumiinavausten tuloksista, vaikka Jugoslavian viranomaisten kanssa on nimenomaan sovittu, ettei tuloksista julkaista tietoja tutkimusten kestäessä. Sekä suomalaiset että jugoslavialaiset tutkijat antavat oman raporttinsa ja mahdollisesti myös tutkimukseen osallistuvat kaksi valkovenäläistä asiantuntijaa.

Ranta: Ruumiita ehkä käsitelty

Osaa Racakin kylässä löytyneistä ruumiista on voitu käsitellä kuoleman jälkeen, jotta näyttäisi, että he kuolivat taisteluissa, sanoi suomalaista tutkijaryhmää johtava hammaslääketieteen tohtori Helena Ranta tänään.

Rannan mukaan on hyvin vaikea jälkeenpäin selvittää, mitä ruumiille tapahtui matkalla surmapaikalta Racakin moskeijaan ja sieltä Kosovon pääkaupungin Pristinan oikeuslääketieteelliselle laitokselle.
-Joten on olemassa todistusaineiston saastumisen mahdollisuus ja tietenkin meidän on pidettävä mielessä mahdollisuus, että todistusaineistoa on tekaistu. Tästä tullaan keskustelemaan Jugoslavian viranomaisten kanssa, Ranta sanoi riippumattomalle belgradilaiselle radioasemalle B92:lle.

Rantaa pyydettiin kommentoimaan huhuja ruutihiukkasia paljastavasta ns. parafiinihansikaskokeesta, joka serbilähteiden mukaan todisti, että lähes kaikki surmatut olivat aseistautuneita.
-Olen tietoinen näistä huhuista, ja me olemme keskustelleet niistä keskenämme. Ruumiinavauksiin osallistuvan jugoslavialaisen tutkijaryhmän johtaja on jo sanonut, ettei ruumiissa näy merkkejä joukkomurhasta.

Ranta ja muut suomalaistutkijat ovat sanoutuneet irti näistä tiedoista ja sanoneet, etteivät he pysty tekemään johtopäätöksiä ennen kuin ruumiinavaukset on saatu päätökseen.
-Me emme ole täällä syyttelemässä, syyttämässä tai puolustamassa ketään. Me emme julkista raporttiamme, vaan esitämme sen piirioikeudelle, hän sanoi.

Jugoslavialaistutkijat olivat tehneet 16 ruumiinavausta ennen kuin Rannan johtama ryhmä tuli mukaan tutkimuksiin perjantaina. Suomalaiset aikovat katsella näistä ruumiinavauksista kuvatut videonauhat, läpivalaista ruumiit röntgenillä ja tarvittaessa tutkia ne uudelleen. Suomalaisryhmä on itse tehnyt 15 ruumiinavausta, ja yhdeksän ruumista on vielä tutkimatta.

Ranta sanoi osallistuvansa ehkä myös Lounais-Kosovossa sunnuntaina surmattujen viiden albaanin ruumiinavaukseen. Traktorilla liikkuneet albaanit surmattiin ilmeisesti järeällä aseella.
-Oikeuslääketieteellisen laitoksen asiana on ehdottaa lopullisesti, tarvitaanko meidän apuamme, Ranta sanoi.
(STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja