Mainos

Jugend-ajan tekstiilitaidetta esillä Hvitträskissä

Hvitträskissä esitellään kesän ajan arkkitehtien ja kuvataiteilijoiden suunnittelemaa tekstiilitaidetta jugen-kaudelta. Huomiota saavat etenkin Eliel Saarisen suunnittelemat tekstiilit.

Suomalaisten kuvataiteilijoiden ja arkkitehtien jugend- eli art nouveau -tyylistä tekstiilitaidetta 1900-luvun alusta esittelevä näyttely avautuu Hvitträskissä huomenna. Ruusu-näyttely on Suomen Käsityön Ystävien 125-vuotisjuhlanäyttely. Se jatkuu 31. lokakuuta saakka. Pääpaino katselmuksessa on Eliel Saarisen suunnittelemissa ruusuaiheisissa tekstiileissä ja luonnoksissa. Näyttelyn nimi viittaa kuuluisaan Ruusu-ryijyyn.

Lisäksi näyttelyssä on muita jugend-ajan tekstiililuonnoksia, Suomen Käsityön Ystävien uustuotantoryijyjä, kirjottuja sisustustekstiilejä ja valokuvia.

Jugend-ajalla tekstiiliornamentiikka muuttui. Edellisvuosisadalle ominaiset geometriset kuosit saivat väistyä ja tilalle tulivat luonnon aiheet. Tehdasvärit hylättiin ja lankoja alettiin värjätä uudelleen kasvivärein. Myös arkkitehdit kiinnostuivat yhteistyöstä yhdistyksen kanssa. Esimerkiksi Gesellius, Lindgren ja Saarinen suunnittelivat vuoden 1897 jälkeen sisustustekstiilejä niihin asuntoihin, joiden arkkitehtuurista he vastasivat, ja Käsityön Ystävät puolestaan valmistivat tekstiilit.

Saarisen Hvitträskin asunnon kaikki suuret sisustustekstiilit on kudottu Suomen Käsityön Ystävissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.