JSN pohtii omia sääntöjä verkkokeskusteluille

Julkisen sanan neuvosto (JSN) alkaa selvittää, voidaanko medioiden verkkokeskustelupalstoille laatia omat pelisääntönsä. Tätä nykyä neuvosto on verkkokeskustelujen kanssa neuvoton, koska niitä pitäisi valvoa samoin eväin kuin uutistyötä.

Valvonta perustuu Journalistin ohjeisiin, jotka on laadittu toimittajien omaa työtä varten. Ne velvoittavat esimerkiksi tarkistamaan kaikki tiedot ennen julkaisua, mikä on verkkopalstoilla mahdotonta.

Osa lehdistä katsoo, ettei verkkokeskustelujen pidä lainkaan kuulua neuvoston valvonnan piiriin. Keskustelufoorumeja ajatellaan vapaaseen käyttöön tarjottuna alustana, jossa keskustelijat vastaavat itse sanomisistaan.

Valvonnan kannattajat uskovat, että osa yleisöstä haluaa käydä hyvän maun piiriin mahtuvaa keskustelua ilman kanssakeskustelijoiden ylilyöntejä. Myös lehtien perinteiset yleisönosastot kuuluvat neuvoston valvonnan piiriin.

Jos uusista ohjeista syntyy sopu, tiedotusvälineiden keskustelupalstoja saattaakin jatkossa koristaa "hyvän käytöksen merkki". Se kertoisi, että julkaisija on sitoutunut valvomaan sisältöä. Viestit voitaisiin tarkistaa joko ennen niiden julkaisemista tai sen jälkeen.

Valvontaa vai ei?

Pulmaa käsiteltiin tänään Helsingissä JSN:n järjestämässä keskustelussa, johon osallistui päätoimittajia ja muita journalisteja kymmenistä eri tiedotusvälineistä. Verkkokeskustelijoiden käytöstapoja pähkäilivät yhdessä niin Yleisradio ja 7 Päivää kuin Helsingin Sanomat ja Tähdet ja Avaruus -lehtikin. Yhtä mieltä oltiin lähinnä yhdestä asiasta: nykyisiä Journalistin ohjeita ei voi verkkokeskusteluihin soveltaa.

Valtaosa myös toivoi, että JSN:n aloittaisi erillisten ohjeiden valmistelemisen keskustelupalstoja varten.

Valvonnan tarve jakoi kuitenkin mielipiteitä jyrkästi. Esimerkiksi Iltalehden kustantaja Kari Kivelä pitää keskustelufoorumeja yleisön vapaaseen käyttöön annettuna alustana, jolla ei ole mitään tekemistä journalistisen sisällön kanssa. Siksi keskustelijat vastaavat itse sanomisistaan

Helsingin Sanomien kustantaja ja vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen sen sijaan on vahvasti valvonnan kannalla. Hänen mielestään karsinta ei loukkaa kenenkään sananvapautta, vaan päinvastoin suojelee sitä.

- Näin voidaan välttää lainsäätäjän houkutus puuttua asiaan, katsoo Pentikäinen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat