Mainos

JSN: "Pääministerin seuralainen on myös osa johtavan poliitikon karaktääriä"

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Iltalehdelle vapauttavan ratkaisun pääministeri Matti Vanhasen seuralaisen Sirkka Mertalan tekemästä kantelusta. JSN:n mukaan Mertalan on siedettävä julkiseen ja viralliseen rooliinsa kohdistuva arviointia, joka ei Julkisen sanan neuvoston mielestä ole tässä tapauksessa loukkaavaa

Mertala kanteli marraskuussa Iltalehden lokakuun lopussa julkaisemasta jutusta ”Minne katosi tähtiparin taika?”. Juttu käsitteli Sirkka Mertalan ja Matti Vanhasen julkisuuskuvaa.

Mertalan kantelun mukaan Iltalehti oli vääriä tietoja ja vääriä mielikuvia luoden esineellistänyt kantelijan jutussaan tavalla, joka loukkasi ihmisarvoa ja kunniaa, eikä juttu todisteluketjultaan pitänyt paikkaansa. Koko jutun idea oli Mertalan mukaan todistaa hänet pääministeri Matti Vanhasen "imagotempuksi".

Stailausväite loukkasi

Mertala piti esineellistämistä loukkaavana, eikä toimittaja ollut edes yrittänyt tarkistaa jutun faktatietoja kantelijalta.

Mertala oli loukkaantunut muun muassa lehden stailausväitteestä, jolla oli tarkoitus luoda kuvaa laskelmoidusta julkisuusstrategiasta.

- Asioin vaatetusliikkeissä kuten olen tehnyt koko ikäni ja käytän myyjien ammattitaitoa hyväksi, mutta valinnat ovat omiani enkä ole keneltäkään pyytänyt "stailausta", Mertala kirjoitti kantelussa.

Jokainen vaatekaupassa asioiva tietää sen, että myyjien kanssa vaihdetaan mielipiteitä – se ei ole sellaista "stailausapua", jota lehti väittää minun saaneen ja joka selvästi kytketään todisteena koko jutun esineellistävään perusideaan.”

Iltalehden päätoimittaja Kari Kivelä ihmetteli vastauksessaan koko kantelua.

- On hämmentävää, että länsimaisessa demokratiassa po. artikkelin johdosta joudutaan käymään vuoropuhelua Julkisen sanan neuvostossa, Kivelä kirjoitti.

- Iltalehti on esittänyt arvionsa pääministeri Vanhasen imagoviestinnästä. Tarkastelun näkökulma ja aihe huomioon ottaen artikkelin laatimisessa ja julkaisemisessa on kaikissa suhteissa noudatettu hyvää journalistista tapaa. Kantelu on aiheeton.

JSN: Pääministerin julkisuuskynnys matala

JSN katsoi päätöksessä, että pääministeri on poliittisen vallankäytön johtaja kotimaassa ja pääosin myös Suomen suhteissa EU:hun ja ulkovaltoihin. Tämän vuoksi hänen julkisuuskynnyksensä on äärimmäisen matala.

- Kantelija on osallistunut pääministerin seuralaisena virallisiin tilaisuuksiin ja esiintynyt muutoinkin pääministerin kanssa julkisuudessa. Tämän vuoksi kantelijan on siedettävä julkiseen ja viralliseen rooliinsa kohdistuva arviointia, joka ei Julkisen sanan neuvoston mielestä ole tässä tapauksessa loukkaavaa. Pääministerin seuralainen on myös osa johtavan poliitikon karaktääriä, josta kansalaisilla on oikeus saada tietoja, JSN totesi.

- Jutussa mahdollisesti olleet virheet eivät kokonaisuuden kannalta ole olennaisia. Kantelija ei myöskään ole pyytänyt niiden korjaamista. Julkisen sanan neuvoston mielestä kantelija olisi voinut ja voisi edelleenkin tarjota mielipiteensä julkaistavaksi. Tämä olisi omiaan kaikin puolin lisäämään avoimuutta ja ymmärrystä, JSN lausui.

Julkisen sanan neuvosto katsoi, että Iltalehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät Pekka Hyvärinen (pj), Merja Ahtiainen, Sari Autio, Jussi Eronen, Jaana Hallamaa, Juha Kulmanen, Janne Laukkanen, Tarja Liuha, Ville Pohjonen, Susanna Reinboth ja Maija Toppila.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.