Mainos

JSN:n puheenjohtaja marssi ulos ja erosi tehtävästään

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen eroaa tehtävästään.

Eron syynä on JSN:n vapauttava päätös TV2:n niin sanotussa lautakasajutussa, joka käsitteli pääministeri Matti Vanhasen talon rakentamisesta. JSN antoi päätöksensä tänään.

JSN:n mielestä Ylellä oli riittävät perusteet julkistaa pääministeriä koskevat väitteet TV2:n Silminnäkijä-ohjelmassaan. Samalla neuvosto katsoo, että Ylellä oli riittävät syyt uskoa väitteiden todenperäisyyteen.

Silminnäkijä-ohjelman mukaan jokin rakennusliike maksoi erän puutavaraa, joka oli tarkoitettu Vanhaselle. Väite perustui nimettömään valaehtoiseen lausuntoon. Vanhanen on kiistänyt ohjelman tiedot.

Asian käsittely oli kokouksessa vaiherikas. Puheenjohtaja Hyvärinen määräsi asian käsittelyn kuluessa koeäänestykseen. Siinä Hyvärisen kanta, joka oli Ylelle langettava, hävisi 3-4. Neljä jäsentä äänesti tyhjää. Äänestyksen jälkeen Hyvärinen poistui kokouksesta. Kaksi muuta Hyväristä tukenutta jäsentä poistui kokouksesta vähän myöhemmin.

Asian käsittely jatkui varapuheenjohtaja Matti Saaren johdolla ja lopulta Yle sai vapauttavan päätöksen yksimielisesti. Tosin kolme jäsentä oli jo poistunut kokouksesta.

Hyvärinen kirjoitti välittömästi eroanomuksensa JSN puheenjohtajuudesta.

Julkisen sanan neuvoston jäsen, MTV:n vastaava tuottaja Jussi Eronen ei usko, että Hyvärisen erolla olisi vaikutusta JSN:n toimintaedellytyksiin tulevaisuudessa.

- En usko, että tällä sellaisia vaikutuksia on. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajat ovat usein aikaisemminkin joutuneet eroamaan erilaisissa kiistatilanteissa. Pekka Hyvärinen sinänsä hoiti tätä tehtävää aivan erinomaisella tavalla sen ajan, mitä itse olen ollut tässä jäsenenä.

Erosen mukaan Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys ryhtyy nyt pohtimaan kuinka tilanteesta jatketaan eteenpäin.

- Varmasti seuraavaksi ryhdytään katsomaan erilaisia ehdokkaita, että ketkä voisivat jatkaa tässä tehtävässä.

Jo kolmas eronnut puheenjohtaja

Pekka Hyvärinen on jo kolmas Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja, joka eroaa ennen aikojaan tehtävästään.

Myös ministeri Kalevi Kivistö erosi yllättäen puheenjohtajan tehtävästä kesken kauden. Kivistön mukaan päätöksen taustalla oli Ylen TV1:n ajankohtaistoimituksen tekemä ohjelma, joka käsitteli hänen yhteyksiään entisiin sosialistimaihin 1970- ja 1980-luvuilla.

Kivistön edeltäjä Jacob Söderman erosi niin ikään JSN:n johdosta kesken kauden vuonna 2005. Syynä oli se, että hän ei saanut tukea ehdotukselleen puheenjohtajan aseman vahvistamisesta.

Julkisen sanan neuvosto on alan itsesääntelyelin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa.

(MTV3 - STT)

Katso Eeva Lehtimäen juttu

Katso viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikan haastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.