JSN:n puheenjohtaja maksetuista vinkeistä: Rikkaat mediat jyräisivät muut

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimosen mielestä uutisvinkkien ja aiheiden ostamisesta rahalla voisi olla hyvin vakavat seuraukset tiedonvälitykselle.

MTV Uutisten tutkivan ryhmän toimittajalle yritettiin myydä poliisin salaista tietoa. Virkamieheksi esittäytynyt henkilö ehdotti jatkuvaa tietojen toimittamista rahaa vastaan. Mies sanoi, että hän laskuttaisi 500 euroa uutisesta, joka päätyy illan “pääuutislähetykseen” ja 250 euroa nettiuutisesta.  MTV Uutiset kieltäytyi tarjouksesta.

Risto Uimonen muistuttaa Huomenta Suomen haastattelussa, että Suomessa on paria poikkeusta lukuunottamatta sellainen käytäntö, että vinkeistä ei makseta.

– Tällainen voisi johtaa erittäin vakaviin vaikutuksiin. Siirryttäisiin kulttuuriin, jossa rikkaat tiedotusvälineet ostaisivat vinkit ja pärjäisivät kilpailussa. Voisi syntyä harmaat markkinat, jossa tieto olisi maksettua eikä välttämättä oikeaa, Uimonen sanoo.

Puheenjohtaja Uimonen muistuttaa, että journalistin ohjeidenkin mukaan journalistin on toimittava avoimesti, niin että kansa voi luottaa uutiseen. Täytyy kertoa, millä tavalla tiedot on hankittu.

Uimonen myös sanoo, että erittäin merkittävän yhteiskunnallisen uutisen tai tiedon saamiseksi voi joskus käyttää vinkkipalkkiota.

– Hyvin pienessä mittakaavassa palkkio saattaa olla esimerkiksi lounas. Lounaat ja muut pienet huomionosoitukset ovat normaalia, työhön liittyvää toimintaa.

"Tietovuoto ei poikkeuksellista"

Informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että erilaiset tietovuodot ovat lain kannalta vakava asia, mutta ei missään nimessä poikkeuksellista.

Voutilaisen mukaan virkasalaisuuden rikkomisesta on laissa säädetty ankarammin kuin salassapidosta muuten.

MTV Uutisille tullut ehdotuskin tietojen myynnistä saattaa olla rikos.

– Se saattaa olla toinen rikos, lahjusrikkomus. Pelkästään jos vaatii rahaa, siinä voi täyttyä lahjusrikkomuksen tunnusmerkistö. 

Professori pitää korvauksen vaatimista tietojen vuotamisesta huolestuttavana. Tärkeimpänä kysymyksenä hän kuitenkin pitää median omaa suhtautumista maksulliseen tietoon. Maksetaanko vai ei?

Kuka tahansa voi kannella Julkisen sanan neuvostoon

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan mielestä median itsesääntely toimii Suomessa erittäin hyvin: se on tärkeä osa demokraattista yhteiskuntaa.

– Kuka tahansa voi kannella JSN:ään. Tämä on tärkeää demokraattisessa järjestelmässä, koska media on vahva. Yleensä kantelijoina ovat tavalliset ihmiset, jotka kokevat tuleensa väärin kohdelluksi. Heillä ei ole varaa tai mahdollisuutta nostaa suuria oikeusjuttuja.

Uimonen sanoo, että journalistin työssä ja kanssakäymisessä erilaisten tahojen kanssa hyvin tärkeä asia on lähdesuoja.

– Viranomaisella ja virkamiehellä pitää olla lähdesuojan avulla mahdollisuus kertoa tärkeitä asioita. Lähdesuoja antaa mahdollisuuden esimerkiksi kertoa epäkohdista, jotka eivät muuten poistu.

Lue myös:

    Uusimmat