Mainos

"JSN:n langettama päätös on häpeärangaistus"

Kantelut journalistisista teksteistä noussevat tänä vuonna kaikkien aikojen ennätykseen. Viime vuoden huippulukema, 244 kappaletta siis rikkoutunee, toteaa Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Risto Uimonen.

Kanteluiden kasvun määrä on jatkunut jo jonkin aikaa. Uimosen mukaan yksi syy on kiireen lisääntyminen, minkä vuoksi työtä ei aina ehditä viimeistellä.

– Kaikkein suurin syy kanteluiden kasvuun on kuitenkin se, että neuvoston tunnettuus on kasvanut, Uimonen uskoo.

Japani-uutisoinnista kanneltiin

Uimonen pitää langetettujen päätösten määrää huolestuttavan korkeana. Hänestä journalistien kannattaa pohtia, tuntevatko he journalistin ohjeet riittävän hyvin ja toimivatko he eettisten sääntöjen mukaisesti.

– JSN:n langettama päätös on lyhyesti ja ytimekkäästi häpeärangaistus; toimitus joutuu tunnistamaan julkisesti sen, että on mokannut. Itse toimituksissa työskennelleenä tiedän, että yksikään niistä ei halua JSN:ltä langettavaa päätöstä.

Tänä vuonna Japanin ydinvoimaonnettomuus on poikinut eniten kanteluita.

– Perussyy oli se, että tiedotusvälineiden nähtiin antavan Japanista sensaatiomaisen kuvan tapahtumista. Ydinvoimakysymys herätti tunteita.

Vaaliaiheistakin on kanneltu jonkin verran, Uimosen mukaan kuitenkin yllättävän vähän.

MM-juhlien uutisointi oikeanlaista

Maanantaisten jääkiekon kultajuhlien kosteista tunnelmista ja pelaajien humalakäyttäytymisestä on kirjoitettu tällä viikolla paljon. Uimosen mukaan tiedotusvälineet ovat toimineet aivan oikein tuodessaan asiaa esiin.

– Media kertoi vain, mitä tapahtui. Jos nuorten ja lasten idolit tulevat suoraan televisiolähetykseen humalassa, niin kyllähän se näkyy.

Uimonen muistuttaa, että kiekkoilijat olivat juhlatilaisuudessa töissä.

– Tottakai siitä seuraa sitten maksimaalinen julkisuus ja paheksunta on sen mukaista, hän toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.