JSN:ltä neljä langettavaa päätöstä HS:n häirintäjutusta

Helsingin Sanomat on saanut Julkisen sanan neuvostolta neljä langettavaa ja yhden vapauttavan päätöksen mieskansanedustajien häirintäjutusta.

Neuvoston mielestä lehti rikkoi hyvää journalistista tapaa 27. tammikuuta Helsingin Sanomissa julkaistussa "Seksuaalista häirintää" -jutussa, joka käsitteli seksuaalista häirintää eduskunnassa. Viisi kansanedustajaa kanteli jutusta Julkisen sanan neuvostolle.

JSN antoi langettavan päätöksen Mika Lintilän (kesk.), Tapani Mäkisen (kok.), Esa Lahtelan (sd.) ja Tero Rönnin (sd.) kanteluista.

- Tämä oli neljän kantelijan kohdalla selvä langettava päätös. Äänestimme siitä, mutta selvä enemmistö oli sen takana. Katsoimme että Helsingin Sanomat ei ollut tuonut esiin sellaisia näyttöjä tai vahvistavia todisteita, joiden perusteella näitä voitiin moittia, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen kertoo.

Pekka Vilkunan kantelusta annettiin vapauttava päätös.

- Neuvosto katsoi, että hän oli itse tässä samassa artikkelissa tavallaan vahvistanut siinä esitetyt väitteet, Hyvärinen perusteli.

Helsingin Sanomat vetosi lähdesuojaan.

- Yleensä ottaen siihen, että Helsingin Sanomat puuttui tähän asiaan pidettiin myönteisenä. Pidetttiin myönteisenä sitä, että tuodaan esiin tämä asia seksuaalinen häirintä ja vielä sellaisessa paikassa kuin eduskunta. Se oli tärkeä aihe, tärkeä avaus, mutta tässä tapauksessa neuvoston mielestä kansanedustajia leimattiin tarpeettoman heikoin perustein, Hyvärinen kiteyttää.

Lyly Rajala (kok.) ja Lauri Oinonen (kesk.) ovat tehneet asiasta tutkintapyynnön poliisille.

JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa. Julkisen sanan neuvoston tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Tiedotusvälineet ovat yhdessä journalistien kanssa sitoutuneet sen kehittämiseen. Eräs osa tätä työtä on, että langettavan päätöksen saanut tiedotusväline julkaisee JSN:n ratkaisun.

Journalistin ohjeisiin on kiteytetty journalistien ja julkaisijoiden näkemys siitä, millaisten eettisten periaatteiden mukaan he haluavat suomalaisen joukkoviestinnän toimivan.

Lue tapauksen tausta täältä

Katso myös:

Katso myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat