Mainos

Joutuuko keskusta palauttamaan rahoja?

Reilu vuosi sitten kiinteistöpalvelukonserni Nova Group nousi valokeilaan suurena vaalirahoittajana. Nova Group ja Nova Kiinteistökehitys huojuvat nyt konkurssin partaalla.

Yrityssaneeraus lopetettiin tällä viikolla, koska saneerauksen aikana velat vain kasvoivat. Seuraava askel on todennäköisesti konkurssi - silloin tilikirjat tulevat ulkopuolisten tutkittavaksi.

MTV3 Uutiset kysyi Konkurssiasiamiehen toimistosta onko mahdollista, että keskusta joutuu maksamaan saamiaan lahjoituksia takaisin, jos lahjoituksia antanut yritys tekee konkurssin.

Konkurssiasiamiehen toimiston toimistopäällikkö Harri Hämäläinen kertoo, että jokaisessa konkurssimenettelyssä pesänhoitaja selvittää velallisen toimintaa ennen konkurssia. Jos hän törmää siellä johonkin poikkeukselliseen maksuun tai liiketoimeen, hän pyrkii palauttamaan sen takaisin konkurssipesään.

Varojen takaisinperinnässä useimmin kyseeseen tulee konkurssin takaisinsaanti. Takaisinsaantilaissa on tiettyjä määräaikoja.

- Tiivistäen voisi todeta, että mitä pidempi aika on tämän maksun ja konkurssin alkamisen välillä, niin sen epätodennäköisempää on, että se voidaan palauttaa konkurssipesään. Aikaväli vaihtelee sen oikeustoimen luonteen mukaan jota palautetaan ja toisaalta sen mukaan, kenen kanssa se on tehty.

- Tämä määräaika vaihtelee niin, että lyhimmillään se on kolme kuukautta ja pisimmillään se on lähes rajaton, toimistopäällikkö Hämäläinen selvittää.

Takaisinsaantilain mielessä lahja on sellainen oikeustoimi, jossa velallisen varoja on luovutettu joko täysin vastikkeetta tai sitten niin, että velallisen saama vastike on selvästi vähempi kuin velallisen suorituksen arvo. Tällaisessa tilanteessa määräaika on yksi vuosi siitä, kun konkurssihakemus on jätetty.

- Jos pesänhoitaja törmää selvityksessään tällaiseen suoritukseen, niin hän esittää lahjan saajalle vaatimuksen tämän lahjan palauttamisesta konkurssipesään. Jos vapaaehtoista suoritusta ei tapahdu, niin on myös mahdollista että pesänhoitaja nostaa oikeusistuimessa kanteen lahjansaajaa vastaan.

Konkurssin partaalla kiikkuva Nova Group on syytänyt rahaa avokätisesti poliitikoille samaan aikaan kun se on jättänyt muita velkoja hoitamatta.

(MTV3)

"POIKKEUKSELLISET MAKSUT PYRITÄÄN YLEENSÄ PALAUTTAMAAN KONKURSSIPESÄÄN"

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.