Jousipyssyllä hirvijahtiin – metsästäjillä omat kuppikunnat

Jousimetsästystä haluttaisiin laajentaa Suomessa nykyistä isompien riistaeläinten jahtiin. Monissa maissa jousella saa metsästää jopa hirviä. Metsästäjät ovat keskenään eri mieltä esimerkiksi jousen eettisyydestä ja tehosta.

Nyt jousella saa ampua vain pienriistaa, mutta toiveissa olisi päästä villisika-, peura- ja jopa hirvijahtiin. Metsästäjäkunnalla on kuitenkin omat kuppikuntansa.

– Miten sen uskaltaa sanoa, että onko se hirvimiesten kateus vai mitä se on. Ehkä se on ennakkoluuloa, että tällaisella vehkeellä ei olisi riittävästi tehoa, pohtii Perinnejousimetsästäjäin liiton puheenjohtaja Sinikka Uusitalo.

"Jousi on suurriista ase"

Ehdotus peuraeläinten jousimetsästyksen sallimisesta muhii parhaillaan maa- ja metsätalousministeriössä. Näyttää siltä, että lakimuutos ei etene ainakaan kovin nopeasti. Ehdotuksen takana ovat Suomen Metsästäjäliitto, Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry sekä Perinnejousimetsästäjäin Liitto.

– Maailmalla jousi on nimenomaan suurriista-ase, sanoo Suomen Jousimetsästäjäin liiton puheenjohtaja Arto Sillanpää.

Muun muassa Pohjois-Amerikassa jousella kaadetaan noin miljoona valkohäntäpeuraa vuosittain. Suuressa osassa jousimetsästyksen sallivista maista kaikki riista on jouselle sallittua. Jousella metsästetään suurimmassa osassa Euroopan maita, Amerikan mantereella sekä Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Eettistä vai ei

Suuri yleisö pitää jousimetsästystä helposti julmana. Alan harrastajien mukaan se on juuri päinvastoin: jousi on ikivanha ja eettinen tapa metsästää.

– Nuolen leikkaava terä katkaisee valtavia verisuonia ja aiheuttaa äkillisen verenpaineen alennuksen. Eläin kuolee melko pian suhteellisen kivuttomasti verenvuotoshokkiin, kuvaa jousimetsästystä Kari-Pekka Hietala Karjalan Jousimetsästäjistä.

Sinikka Uusitalo muistuttaa, että jousimetsästäjät pyrkivät aina lähelle saalista, korkeintaan muutamiin kymmeniin metreihin.

– Luodikolla on usein sitä kilpailua, että kuka ampuu saaliin kauempaa.

Uusitalon mielestä jousimetsästys on eettisempi tapa saalistaa kuin ruutiaseet.

– Ei se ole kovin eettistä, jos hirvi suolataan kivääreillä jauhelihaksi pitkältä matkalta, perinnejousen kannattaja tuhahtaa.

Jousipyssyllä myös kalaan

Kari-Pekka Hietala vertaa jousimetsästystä perhokalastukseen.

– Niissä on samoja piirteitä. Mennään lähelle ja opetellaan tuntemaan lajien elintavat, Hietala korostaa.

Jousella ammutaan nyt lähinnä jäniksiä, pienpetoja, kettuja, vesilintuja ja majavia. Suurin metsästettävä riistaeläin on nyt metsäkauris. Mutta jousi on myös näppärä ase kalastukseen.

– Se on koko perheen laji. Siima vain nuoleen kiinni ja kalastamaan, Uusitalo opastaa.

Pohjois-Amerikassa hirviä

Viikonloppuna Joensuussa Susirajan Erämessuilla esiintynyt maailmankuulu taitojousiampuja Byron Ferguson on metsästänyt jousella myös hirviä Pohjois-Amerikassa.

– Ensimmäisen hirveni ammuin Newfoundlandissa Kanadassa. Eläin painoi noin 1 000 paunaa (noin 450 kiloa), Ferguson muistelee.

Suomen Jousimetsästäjäin Liiton mukaan keskimääräinen ampumaetäisyys riistalaukauksessa on noin 20 metriä. Samaa korostaa Ferguson.

– Jousimetsästyksessä on nimenomaan vaativaa päästä lähelle eläintä.

Ferguson kertoo ampuneensa jousella jo 50 vuotta, mutta oppii edelleen uutta.

– Kukaan ei voi koskaan tietää kaikkea jousella ampumisesta. Minäkin opettelen yhä tullakseni paremmaksi, Ferguson sanoo nöyrästi.

Lue myös:

    Uusimmat