Journalistiliitossa palkkakiista ja tulehtuneita suhteita

Journalistiliiton palkkasyrjintäjutussa kaksi naistoimittajaa kokee joutuneensa liiton päättäjien vihan ja vastatoimien kohteeksi, kun palkkaan liittyvät erimielisyydet tulivat noin vuosi sitten esiin. He vaativat Helsingin käräjäoikeudessa tänään alkaneessa käsittelyssä Journalistiliitolta yhteensä yli 80 000 euron korvauksia palkkasyrjinnästä.

Naisten mukaan he ovat tehneet liiton kustantamassa Journalisti-lehdessä vuosina 2003–2007 samaa tai vaativampaa työtä kuin samalla ajanjaksolla työskennelleet miestoimittajat.

- Ero kokonaispalkassa miehiin nähden oli 1000-1200 euroa, kantajat laskivat.

Vastaajana oikeudessa oli vuonna 2006 Journalistiliiton puheenjohtajana aloittanut Arto Nieminen. Hänen mukaansa oikeudessa puretaan paineita, joista talossa kärsittiin jo hänen astuessaan tehtäväänsä.

- Uudistuksesta ja uusista rekrytoinneista johtuva sisäinen paine purkautui "klikkiytymisenä", jota yritettiin parantaa päätoimittaja Johanna Korhosen kanssa, Nieminen kuvasi.

Journalistliiton mukaan kanteet ovat aiheettomia.

Kantajat: Teimme työnjohtotyötä

Naiset kertoivat tehneensä Journalisti-lehdessä kirjoittavan toimittajan työn lisäksi myös vaativampia editointitehtäviä. Kantajien mukaan heille on maksettu peruspalkkaa eivätkä he ole saaneet henkilökohtaista palkanlisää. Naiset eivät vaadi korvauksia ns. kokemuslisistä.

- Työtehtävät jakautuivat epätasaisesti. Kollegojen työmotivaatio oli vähäinen. Tein myös paljon ylitöitä, toinen naisista purki oikeussalissa.

- Työnkuvani oli lähempänä työnjohtotyötä. Tein tätä silloisen päätoimittaja Johanna Korhosen pyynnöstä, toinen kuvasi.

Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen sanoi ymmärtävänsä kirjoittavan toimittajan työnkuvan laajempana, johon toisinaan kuuluu myös editointityötä. Nieminen kuitenkin kertoi, ettei hänellä ollut tietoa ”tuottajavetoisesta työstä”.

- Päätoimittaja ei voi perustaa uusia työtehtäviä. Se edellyttäisi liittohallituksen hyväksynnän, Nieminen sanoi salissa.

Toisen kantajan palkankorotusvaatimukseen vastattiin vuonna 2007 90 euron korotuksella. Nainen kertoo käyneensä pitkään palkkakeskusteluja muun muassa lehden päätoimittaja Korhosen kanssa.

- Pidin summaa naurettavana. Reaalinen palkkaero oli tuhat euroa, nainen sanoi.

Nainen teki asiasta työnantajalle selvityspyynnön, josta mainitaan tasa-arvolaissa. Niemisen mukaan liittohallitus määritteli euromäärän esimiesten esityksestä.

Journalistiliitto pyysi riitaan lausuntoa myös tasa-arvovaltuutetulta, johon ei kuitenkaan suostuttu.

Liitto: Miesten työt vaativia

Journalistiliitto katsoo, että lehden miestoimittajilla on ollut myös ikänsä puolesta korkeampi niin sanottu henkilökohtainen palkanlisä. Liiton mukaan miesten työtehtävät ovat olleet aikajaksolla vaativampia. Lehdessä työskenteli kerrallaan kolme kirjoittavaa toimittajaa.

- Miesten saamat henkilökohtaiset palkanlisät ovat kokemuksen karttuessa nousseet sellaisiksi kuin ne ovat, Nieminen sanoo.

Toinen naisista sanoi oikeudessa, että muun muassa ylityöneuvottelut jäätyivät, kun palkkakeskustelu tulehtui. Nieminen kiistää, että liittoa vastaan nostettu tasa-arvokanne olisi vaikuttanut palkkauudistukseen, joka tehtiin viime vuonna.

- Näillä ei ole muuta kuin ajallinen yhteys.

Nieminen kuvasi liiton sisäisesti tulehtuneita välejä oikeudessa. Journalisti-lehden toimituksen ovi pysyi samassa talossa työskenteleviltä liiton päättäjiltä suljettuna palkka-asian tulehtuessa.

- Meillä ei ollut lehden kanssa sellaista luontevaa kanssakäymistä, vaikka olin sitä useasti päätoimittajalta toivonut, Nieminen kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat