Jouluvauvojen arki alkaa sairaalassa lahjoilla

Joulun pyhinä syntyy Suomessa vuosittain noin 500 vauvaa. Viime vuonna jouluaattona päivän valon näki 150 vastasyntynyttä eri puolilla maata. Joulupäivänä syntyi viime vuonna 136 vauvaa ja tapaninpäivänä vielä 116. Määrät ovat pysyneet viime vuosina lähes samana.

– Joulun aikana ei ole yleensä Jorvin sairaalan synnytysosastolla mikään kauhea kiire, koska naiset eivät helposti lähde sairaalaan, jollei synnytys ole oikeasti edessä, kymyilee Espoossa sijaitsevan Jorvin sairaalan synnytysosaston apulaisosastonhoitaja Riitta Korpela.

Myssyjä, sukkia ja tonttulakkeja

Joulu on työntäyteinen monessa synnytysosastolla. Perinteitä on kehitetty eri sairaaloissa. Esimerkiksi Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysosastolla jouluna syntyvät vauvat saavat päähänsä punaisen tai harmaan joulumyssyn ja tänä vuonna myös joulusukat.

– Tuntematon rouva halusi lahjoittaa synnytysosaston vastasyntyneille tänä jouluna villasukat. Teko oli aivan ihana, ja hän halusi antaa itse tekemänsä pienet sukat meille, kertoo Tyksin synnytysosaston osastonhoitaja Christel Lindqvist.

Jorvin sairaalassa vastasyntyneet jouluvauvat saavat päähänsä tonttulakin. Korpelan mukaan yksi Jorvin sairaalan kätilöistä on jo vuosia ommellut pieniä tonttulakkeja kulkusineen jouluna syntyville vauvoille.

- Se on se hetki, kun näkee oman vauvansa tonttulakissa. Ei vanhemmat sitä unohda. Vauvat ovat sellaisia suloisia joulunlapsia tonttulakkeineen. Yksi työtovereistani muisteli, että hänen oma poikansa on saanut tonttulakin jo 22 vuotta sitten, joten perinne on vuosia vanha, Korpela kertoo.

Joulutunnelma syntyy pienestä

Tunnelma on muutenkin jouluna synnytysosastolla erilainen.

– Se tunnelma tulee pienestä. Ihmiset ovat joulumielellä, meillä on jouluvalot ja -kukat ja jotkut tykkäävät olla töissä, vaikka synnytysosastolla ei koskaan tiedä millainen vuorokausi seuraava tulee olemaan, Lindqvist kuvailee.

– Joulutunnelma on monessa paikassa samanlainen. Meillä on joulukuuset, kranssit ovissa ja henkilökunta herkuttelee, kuvailee Riitta Korpela.

Turun yliopistollisen keskussairaalan synnytysosastolla perinteisiin kuuluu myös sukkataulu. Sukkataulussa jokaista syntynyttä lasta kohden tauluun kiinnitetään punainen tai vihreä sukka lapsen merkiksi.

– Jos lapsi tulee perätilassa, niin sukka on sitten ylösalaisin. Monelle vanhemmalle sukkataulu on tärkeä kokemus. Esimerkiksi sektion jälkeen tullaan monesti valokuvaamaan oman lapsen sukka taulusta, Lindqvist hymyilee.

Suomessa joulunpyhinä synttäreitään viettää Tilastokeskuksen tietojen mukaan lähes 37 000 suomalaista.

Lue myös:

    Uusimmat