Mainos

Jouluruoka ei sovi lemmikeille

Eläinlääkärit muistuttavat pitämään lemmikkien ruokavalion normaalina myös juhlapyhien aikana. Jouluruoka on eläimille aivan liian mausteista ja suolaista. Myöskään suklaata ei pidä lemmikeille antaa herkuksi, sillä se on myrkyllistä koirille ja kissoille.

Joulu lähestyy herkkuineen, tuoksuineen ja lahjoineen. Useassa perheessä jaloissa pyörii erilaisia lemmikkejä, joita halutaan hemmotella muiden ohella. Ihmisten joulutavat eivät kuitenkaan sovi eläimille.

Tyypillisin vaaran aiheuttaja jouluna on vartioimatta jätetty kynttilä, johon häntä tai tassu vahingossa huiskahtaa. Kärähtäneiden karvojen ja palovammojen lisäksi kaatunut kynttilä on vaaraksi myös ympäristölle. Älä koskaan jätä kynttilöitä vartioimatta ja eläintä yksin niiden kanssa. Varminta on polttaa kynttilöitä suojakupujen sisällä ja sammuttaa ne, jos huoneesta poistutaan pidemmäksi aikaa. Lemmikki voi saada palovamman myös kuumasta hellasta.

Joulukukat, etenkin joulutähti ja hyasintti, ovat myrkyllisiä, joten ne kannattaa nostaa eläinystävien ulottumattomiin. Jos koira tai kissa syö myrkyllistä kasvia, se tulee oksettaa kahden tunnin sisällä. Oksettamiseen täytyy kysyä neuvoa päivystävältä eläinlääkäriltä, joka osaa auttaa tapauskohtaisesti. Pidä mielessä mitä kasvia eläin söi ja kuinka paljon.

Ei kinkunkamaraa hauvan herkuksi

Ylensyönnistä aiheutuvat vatsavaivat ovat jouluisin myös lemmikkien ongelma, kun niiden omistajat ovat hemmottelutuulella. Eläimelle on kuitenkin parempi, että sen ruokavalio pysyy samanlaisena kuin normaalistikin.

Pienen maistipalan esimerkiksi kinkusta voi antaa, mutta ylipäätään jouluruoka kuuluu vain ihmisten syötäväksi. Eläimille se on aivan liian mausteista ja suolaista.

Kinkun luutakaan ei pidä antaa kaluttavaksi. Suklaata ei saa antaa ollenkaan, sillä se on myrkyllistä koirille ja kissoille. Niille myydäänkin omia "suklaanappeja", jotka ovat kohtuudella käytettynä turvallinen tapa herkutella.

Avatut lahjapaketit ovat monelle otukselle varsinainen riemun lähde. Rapisevissa kääreissä on kiva vaania ja peuhata. Kerää kuitenkin välittömästi lahjanarut roskikseen. Eläimet purevat ja nielevät naruja hanakasti, ja tämä voi aiheuttaa vakavan suolitukoksen ja jopa lemmikin menehtymisen.

Joulustressiä myös lemmikeillä

Myös eläimet kokevat joulustressiä, tosin eri tavalla kuin me ihmiset. Yleinen levottomuus ja hälinä voivat tarttua myös lemmikkeihin stressaten niitä. Eläimelle olisi hyvä järjestää mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaansa niin halutessaan. Pienet lemmikit kuten kanit ja marsut kannattaa jättää omaan häkkiinsä pois pahimmasta tohinasta.

Välkehtivät joulukoristeet kiinnostavat karvakamuja. Varsinkin pennut iskevät hanakasti kiinni kaikenlaisiin heiluviin esineisiin. Kuusen alaoksien koristeet lähtevät herkästi karvaisen ohikulkijan matkaan ja myös vatsaan, joten sekin kannattaa joulupuuta pukiessa ottaa huomioon. Pidäthän myös huolen siitä, että valosarjojen ja kynttelikköjen sähköjohdot on suojattu pureskelulta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.