Joulupukki avasi uuden matkustajajunareitin Suomeen

Joulupukki ja pakkasukko olivat vastaanottamassa junamatkustajia, kun Joensuun asemalle saapui puolentoistasataa Petroskoin-vierasta lauantaiaamuna.

Kyseessä on pitkästä aikaa uusi kansainvälinen matkustajajunayhteys Suomeen. Tähän saakka rata on palvellut tavaraliikennettä. Ostosmatkailijain lisäksi paikalla oli Karjalan tasavallan ja Petroskoin kaupungin johtoa.

Uutta reittiä ja sen kysyntää testataan ensi alkuun tilausliikenteellä, seuraavaksi naistenpäivän alla keväällä. Tavoitteena on, että aikataulutettuun junankulkuun päästäisiin parin vuoden päästä. Nyt väliä sahataan lähes pelkästään henkilöautoilla.

Liikenne Pohjois-Karjalaan on kasvanut Niiralan raja-asemalla rajusti. Kun vuonna 2011 ylityksiä oli 1,3 miljoonaa, luvun arvioidaan tänä vuonna nousevan puoleentoistamiljoonaan. Autoliikenne jakaantuu melko tasan suomalaisten ja venäläisten kesken.

Rajamuodollisuudet saattavat siirtyä juniin

Joensuun ja Petroskoin välimatka on noin 370 kilometriä. Autolla se vie kuutisen tuntia.

– Nopealla junayhteydellä ja rajamuodollisuuksien hoidolla liikkuvassa junassa aika voitaisiin hyvinkin puristaa sen alle, toivoo Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen.

Karjalan tasavallan päämiehen Aleksandr Hudilaisen mukaan matkaan kuitenkin menee seitsemän tuntia, josta rajamuodollisuudet molemmin puolin vievät pari tuntia.

– Mahdollista on, että tulevaisuudessa muodollisuudet voidaan hoitaa junassa.

Hyttinen huomauttaa, että kansainväliset sopimukset helpottavat tilannetta.

– Iso käänne oli Venäjän liittyminen Maailman kauppajärjestöön WTO:hon viime kesänä. Nyt olemme pääsemässä kaupassa ja kanssakäymisessä normaalitilanteeseen. Toiveissa olisi myös yritysten päivittäiseen asiointiin soveltuva lentoyhteys, jollainen toimi vielä 1970-80-luvuilla.

Liityntäyhteydet Venäjän juniin sujuviksi

Hyttisen mukaan Joensuun seudun veroton myynti on neljänneksi vilkkainta Suomessa ja kasvaa nopeammin kuin muualla. Kun siihen lisätään majoitus ja muut palvelut, venäläiset jättävät rahaa seudulle 50 miljoonaa euroa vuodessa. Nopea junayhteys lisäisi etenkin ostosmatkailua. Petroskoissa on noin 300 000 asukasta.

Hyttinen toivoo VR saa jatkoyhteydet Kajaaniin ja Ouluun palvelemaan myös Petroskoin junaa.

– Samoin Pietariin pitäisi päästä täältä ilman pitkiä junanvaihtoja ja ketunlenkkejä Kouvolan kautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat