Joulupaketteihin menee vaarallista tavaraa

Varsinkin joulun aikaan kodin ja vapaa-ajan kulutustavaroita valvovan Kuluttajaviraston tarkastuksissa paljastuu vaarallisia tavaroita. Lahjaostosten aikaan tavaroita liikkuu paljon ja valvonta on tehokkainta.

Kuluttajaviraston apulaisjohtajan Tomi Lounemanmukaan virastossa on joulupyhien jälkeen usein hyvinkin kiireistä yhteydenottojen vuoksi. Kaikkiaan Kuluttajavirasto tarkastaa vuosittain noin 500 tuotetta joko pistokokein tai ilmoitusten perusteella. Näistä noin kymmenen prosenttia todetaan niin vaarallisiksi, että ne pitää vetää pois myynnistä.

Pääosin yritykset poistavat vaarallisiksi todetut tuotteet myynnistä vapaaehtoisesti. Jos näin ei tehdä, Kuluttajavirastolla on mahdollisuus asettaa tuote myyntikieltoon.

-Näin ei viime vuosina ole paljonkaan tarvinnut tehdä, sillä yritykset tietävät seuraukset, Lounema sanoo. Myynnistä poistetuista tuotteista noin puolet on leluja ja lastenhoitotarvikkeita. Vaarallisia tuotteita on melko usein myös kynttilöissä, huonekaluissa, vaatteissa, kosmetiikassa, koneissa ja suojavarusteissa.

"Jätä vaaralliset tuotteet hyllyyn"

Lounema suosittelee kuluttajaa jättämään ostamatta tuotteet, joita epäilee vaarallisiksi. Jos kaupat on jo tehty, kannattaa ottaa yhteyttä myyjään.

-Jos epäilee tuotteen aiheuttavan suurta vaaraa, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan terveystarkastajaan tai Kuluttajavirastoon, Lounema opastaa. Kuluttajavirasto ei kuitenkaan vastaa kaikkien tuotteiden turvallisuudesta. Esimerkiksi ilotulitteiden ja sähkölaitteiden turvallisuus kuuluu Turvatekniikan keskukselle ja säteilevät tavarat Säteilyturvakeskukselle

Samat valmistajat vuodesta toiseen

Vaikka viraston tarkastuksissa tutkitaan vuosittain eri tuoteryhmiä, vaarallisia tuotteita löytyy aina kutakuinkin saman verran. Sen sijaan samat valmistajat ovat Kuluttajaviraston hampaissa vuodesta toiseen.

-Toiset yritykset huolehtivat hyvin tavaroittensa turvallisuudesta, mutta toisten kanssa meidän täytyy asioida vähän väliä. Vastuu tuotteen turvallisuudesta on sen valmistajalla. Yleensä myynnistä poistetut tuotteet eivät aiheuta käyttäjälle välitöntä vaaraa, mutta Louneman mukaan toisinaan myyntiin tulee "aivan älyttömiä yhdistelmiä".

-Kerran näin yhdistelmän, jossa kynttilä oli kuivatun jäkälän päällä. Siinähän tapahtuu iso vahinko viimeistään, kun kynttilä kaatuu tai palaa loppuun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat