Mainos

Joulunvieton perinteet keräävät satoja tuhansia suomalaisia

Perimätiedon mukaan joulurauha on jäänyt julistamatta Turussa vain muutaman kerran.

Joulunvietto kokoaa jälleen satoja tuhansia suomalaisia hengellisiin tapahtumiin ja muihin tilaisuuksiin. Osa suomalaisista jouluperinteistä on jatkunut jo satoja vuosia.

Keskiajalta saakka jatkunut perinne on joulurauhan julistus Turussa jouluaattona. Perimätiedon mukaan joulurauha on jäänyt julistamatta vain muutaman kerran: ison vihan aikana 1700-luvun alkupuolella, Turun piirityksen aikana 1809, kansalaissodan alla 1917 ja talvisodan aikana vuonna 1939.

Julistustekstin lukee Turun kaupungin kansliapäällikkö Jouko Lehmusto Brinkkalan talon parvekkeelta Vanhalla Suurtorilla. Tilaisuus alkaa kello 11.30, ja se televisioidaan. Joulurauhan julistusta voi seurata myös radiosta ja internetistä.

Turussa järjestetään aattona myös jouluaaton hartaus, jonka pitää arkkipiispa Jukka Paarma. Tilaisuus alkaa Tuomiokirkossa kello 16. Ekumeeninen joulusiunaus "Ja maassa rauha" pidettiin Helsingin tuomiokirkon pääoven edessä jo eilen.

Helsingissä Hietaniemen hautausmaalla järjestetään jouluaaton kunniavartiot sankariristillä ja marsalkka Mannerheimin haudalla. Kunniavartioita järjestetään myös muissa kaupungeissa.

Kirkoissa jouluaatto on kirkkovuoden suosituin pyhä. Monissa seurakunnissa on jouluaattona ainakin kaksi jumalanpalvelusta, joista yksi on lapsiperheille suunnattu. Viime vuosina ovat yleistyneet myös jouluyön messut.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.