Joulun herkuttelu houkuttelee närästystä – näin vältät

Yltäkylläiset herkut, juhlajuomat ja makeat naposteltavat kuuluvat perinteisesti jouluun. Ne kuitenkin voivat aiheuttaa monille ikävää närästystä, joka pahimmillaan voi jopa pilata joulun.

Useimmat meistä kärsivät närästyksestä vain toisinaan, mutta joillekin vaiva voi olla krooninen. Ensisijainen syy krooniseen närästyksen on mahan ja ruokatorven välillä olevan "venttiilin" löysyys, mutta myös elämäntavat voivat joko lisätä tai ehkäistä happamien röyhtäysten määrää.

Paras keino ennaltaehkäistä ärsyttävää närästystä onkin nauttia elintarvikkeita, jotka ovat vatsaystävällisiä. Tässä parhaat vinkit närästyksen ehkäisyyn joulun pyhien aikana.

Älä syö liikaa

Jouluna syödään aamusta iltaan ja illasta aamuun, joten ylensyönnin vaara on jatkuvasti läsnä. Suurikokoiset annokset voivat aiheuttaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen rentoutumista, jolloin mahahapot pääsevät nousemaan ylöspäin. Pidä siis annoskoot maltillisina, jolloin napostelu onnistuu helposti ja ilman närästystä.

Ei kofeiinia ruoan päälle

Etenkin kroonisesta ruokatorven refluksitaudista kärsivien tulisi välttää närästysoireita pahentavaa kofeiinia joulupäivällisen jälkeen. Vaikka et taudista kärsisikään, voit pelata varman päälle ja jättää kahvin väliin.

Syö alkupaloja

Alkuruoat ovat useimmiten vatsaystävällisempää sorttia, sillä ne sisältävät paljon vihanneksia, kalaa tai täysjyväleipää. Muista kuitenkin pitää myös alkupala-annokset pieninä, jolloin et syö liikaa.

Vältä rasvoja

Kinkku, paistit ja juustolautaset sisältävät rutkasti rasvaa, jolla kestää kauemmin päästä ruoansulatuksen läpi. Vatsalaukussa oleva rasva pääsee helposti livahtamaan takaisin ruokatorveen närästystä aiheuttamaan, joten ole tarkkana rasvaisten herkkujen kanssa.

Maltillisesti viiniä

Viini kuuluu perinteisesti jouluruoan kyytipojaksi, mutta pyri pidättäytymään muutamassa lasillisessa. Alkoholi on omiaan ärsyttävään vatsaa, mikä puolestaan voi johtaa pahaan närästykseen.

Älä syö ennen nukkumaanmenoa

Jos täytät vatsasi äärimmilleen juuri ennen nukkumaanmenoa, suorastaan kerjäät hankaluuksia. Vaaka-asentoon meneminen nimittäin edesauttaa vatsahappojen pääsyä takaisin ruokatorveen, joten unensaanti voi jäädä sikseen.

Vältä tiettyjä karamelleja

Erityisesti minttukaramellit sekä suklaa-sitrushedelmäyhdistelmät voivat laukaista närästysoireita. Tavallista suklaatakaan ei kannata ahmia liiaksi.

Tarjoudu siivoamaan pöytä

Liikkuminen pian ruokailun jälkeen vauhdittaa ruoansulatuksen alkamista, joten voit tarjoutua vaikkapa korjaamaan ruokailun jäljet pöydästä. Sohvalla makaaminen ei helpota alkavaa närästystä millään tavalla.

+ Varustaudu lääkkeillä

Jouluna herkuttelu saattaa joka tapauksessa karata käsistä, suunnittelit sitä tai et. Tämän vuoksi kannattaakin poiketa jouluostosten yhteydessä apteekissa ja ostaa varmuuden vuoksi reseptivapaata närästyslääkettä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja