Mainos

Joulun aika on Suomessa kirjan aika

On joulun aika, on siis kirjan aika. Suomessa myydään Kirjakauppaliiton tietojen mukaan marras-joulukuussa peräti yli puolet koko vuoden aikana myytävästä kaunokirjallisuudesta. Joulun myyntikuningattaria ja -kuninkaita kotimaisen kirjallisuuden puolella ovat tietenkin teoksillaan tutut Laila Hietamies sekä Koivu ja tähti , Kalle Päätalo ja Vikke Nilon tarina-, Arto Paasilinna ja Yhdeksän unelmaa ja Ilkka Remes Itäveri-teoksellaan, mutta mukaan mahtuu muutamia muitakin nimiä.

Ulkomaisista myyvät John Grisham, Henning Mankell, Robert Ludlum ja Jean Untinen-Auel. Tietokirjapuolella joulupakettiin sujahtaa vuodesta toiseen useimmiten vuosikirja Mitä Missä Milloin. Aivan omaa luokkaansa joulumyynnissäkin on ollut Mauri Kunnaksen kuvakirja Seitsemän koiraveljestä. Syyskuussa ilmestynyt koiramainen mukaelma Kiven klassikosta on myynyt hirmuisia määriä, jo yli 110 000 kappaletta. Ja joulunalusajan parhaat myyntipäivät ovat vielä edessä. -Kunnaksen teos on meilläkin ehdoton ykkönen, Akateemisen kirjakaupan myyntipäällikkö Karin von Koskull kertoo.

Kunnaksen vanhempi teos Suomalainen tonttukirja puolestaan on Info-kirjakauppaketjun ykkösmyyntiteos tänä jouluna. Kotimaisen kaunokirjallisuuden kärkitilaa Akateemisessa kirjakaupassa pitää hallussaan Kari Hotakainen Finlandia-palkinnon saaneella Juoksuhaudantie-romaanillaan. Kauppansa tekevät hyvin myös muut Finlandia-palkintoehdokkaat.

Tietokirjallisuuden puolella eniten myy Antony Beevorin kirjoittama Berliini 1945, joka kertoo kaupungin vaiheista toisen maailmansodan loppupuolella. Kirjaa myydään rivakasti kaikilla saatavilla olevilla kielillä. -Tänä jouluna erityisen suosittuja ovat olleet keittokirjat, von Koskull sanoo. -Ja syksyllä on ilmestynyt paljon hyviä elämäkertoja, erityisen suosittuja meillä ovat juuri nyt Anna Kortelaisen kirjoittama Virginie, joka on Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina sekä näyttelijä Pentti Siimeksen elämäkerta.

Käännetystä kaunokirjallisuudesta yhtenä suosituimmista von Koskull mainitsee Mark Levengoodin ja Unni Lindellin Vanhat tädit eivät muni -teoksen. Joulumyynti näyttää von Koskullin mukaan tähän mennessä oikein hyvältä ja sen ennakoidaan ylittävän viimevuotisen.

Anttilan tavaratalojen selkeät ykkösmyyjät ovat Kunnas ja Hietamies. Valikoimapäällikkö Ralf Loman kertoo, että myös vanha kunnon Guinnessin ennätyskirja, kaikki Harry Potter -kirjat sekä Kaari Utrion Ruma kreivitär ja Hotakaisen voittoisa kirja myyvät paljon. Tämän joulun yllättävin hitti on kuitenkin Timo Jutila. Hänen ja Jussi Lähteen tekemää Juti-Suomi-hokisanakirjaa on myyty tähän mennessä 45 000 kappaletta. -Kolmas painos pyörii jo koneissa ja valmistuu ennen joulua, Jussi Lähde kertoo.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 19.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.