Mainos

Joulumuistio

Viimeisetkin kaupat ovat sulkeneet ovensa jouluksi tänään iltapäivällä. Seuraavan kerran kauppohin pääsee tapaninpäivänä, jolloin pienet liikkeet saavat olla avoinna.

Suomi on rauhoittunut joulunviettoon tänään iltapäivänä, kun kauppojen ovet sulkeutuvat ja joukkoliikenne hiljenee. Alkoissa, posteissa ja pankeissa ovet ovat menneet säppiin jo aikaisemmin.

Huomenna joulupäivänä kaupat pitävät ovensa kiinni, mutta tapaninpäivänä alle 400 neliömetrin suuruiset päivittäistavarakaupat saavat olla auki neljä tuntia kello 8-18 välillä. Joulun aukiolorajoitukset eivät koske huoltoasemia ja kioskeja tai haja-asutusaluetta.

Alkot ovat kiinni sekä tänään, joulupäivänä että tapaninpäivänä. Myös postit ovat kiinni aatosta tapaninpäivään. Kauppojen ja muiden liikeyritysten yhteydessä sijaitsevat yrittäjien hoitamat postit palvelevat joulun aikaan omien aukioloaikojensa mukaan.

Pankkiasioille pääsee seuraavan kerran keskiviikkona. Automaatti- ja korttipalvelut sekä pankkien verkko- ja puhelinpalvelut toimivat kuten pyhäpäivinä.

Rautateillä lisäjunia

Tänään sunnuntain aikataulujen mukaan kulkeva junaliikenne alkaa hiljetä puolilta päivin ja pysähtyy illansuussa kokonaan.

Joulupäivänä liikenne käynnistyy hiljalleen puolen päivän jälkeen. Tapaninpäivänä junat kulkevat sunnuntain aikataulujen mukaan, mutta liikenteessä on aatonaaton tavoin lisäjunia. Joulun ja uudenvuoden välipäivinä puolestaan junat kulkevat pääosin normaalia aikataulua.

Lisätietoa jouluaikatauluista ja asemien aukioloajoista saa esimerkiksi VR:n internetsivuilta. VR:n puhelinpalvelu vastaa numerossa 0600 41900 joka päivä kello 7-22.

Tielle hyytynyt matkantekijä saa apua

Bussien kaukoliikenteessä liikennöidään tänään rajoitettu pyhäliikenne (vain S-vuorot) siten, että kello 14 ja sen jälkeen lähtevät vuorot voidaan olla ajamatta.

Joulupäivänä liikenne voidaan olla kokonaan ajamatta. Tapaninpäivänä kulussa on sunnuntailiikenne (S- ja SS-vuorot). Keskiviikkona joulun jälkeen ajetaan keskiviikkoliikenne ja lisäksi kulussa voi olla erillisiä maanantain lisävuoroja.

Bussien kulussa on paljon liikennöitsijä- ja paikkakuntakohtaisia eroja, joten aikataulut on hyvä varmistaa asemilta tai Matkahuollon sivuilta. Matkahuollon valtakunnallinen aikataulupalvelu palvelee numerossa 0200 4000 maanantaista lauantaihin kello 7-21 ja sunnuntaina kello 8-21.

Omalla autolla tien päälle hyytynyttä auttavat vapaaehtoisen tiepalveluväen avustusoperaatiot. Autoliiton Operaatio Lumihiutaleen valtakunnallinen numero on 0200 8080 (0,99 € puhelu + 0,99 € /min + pvm) ja Suomen tiepalvelumiesten numero 0600 00200 (0,95 e+pvm).

Pääkaupunkiseudun liikenteessä muutoksia

Pääkaupungin joukkoliikenne hiljenee tänään iltapäivällä. Helsingin sisäisessä liikenteessä ajetaan aattona sunnuntailiikenne, joka päättyy noin kello 15.30. Lisäliikennettä on bussilla 55X Rautatientorilta Hietaniemeen ja bussilla 70X Rautatientorilta Malmin hautausmaalle kello 10-15. Bussi 11 Herttoniemestä Korkeasaareen ei liikennöi lainkaan aattona eikä joulupäivänä.

Joulupäivänä bussit, metrot ja raitiovaunut aloittavat liikennöinnin sunnuntain aikataulujen mukaan noin kello 11. Myös tapaninpäivänä on kulussa sunnuntailiikenne. Yöbussit 01N-09N eivät aja aaton, joulupäivän eivätkä tapaninpäivän jälkeisenä yönä.

Tietoja joulun lähdöistä saa busseista ja raitiovaunuista sekä HKL:n Rautatientorin ja Itäkeskuksen palvelupisteistä sekä HKL:n internetsivuilta. Liikenneneuvonta numerossa 0100 111 palvelee myös aattona kello 8-15 ja joulun pyhinä kello 9-17.

Lähijunat seisahtuvat illalla

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä junat kulkevat tänään iltapäivään saakka sunnuntaiaikataulujen mukaan. Vantaankosken radalla alkaa harvennettu liikenne kello 14:n jälkeen ja pääradalla sekä oikoradalla kello 15:n jälkeen. Junien kulku lakkaa kokonaan illansuussa.

Joulupäivänä lähijunat liikennöivät sunnuntaiaikatauluin, mutta etenkin aamupäivällä liikennettä on vähän. Myös tapaninpäivänä junat liikennöivät kuten sunnuntaisin. Pidennetyn yöliikenteen junat eivät liikennöi jouluna.

Seutuliikenteen sekä Espoon, Vantaan ja Keravan bussit kulkevat aattona sunnuntain aikataulujen mukaan. Liikenne päättyy noin kello 14.

Joulupäivänä liikennöivät erikoisaikataulujen mukaan vain seutulinjat 109T, 132, 147NT, 195, 270N, 363A, 550, 615N ja 741 sekä Espoon linjat 12, 14 ja 42. Tapaninpäivänä ajetaan kuten sunnuntaisin. Joulun poikkeusaikatauluja saa busseista.

Sairaanhoidon päivystykset Helsingissä

Helsingin terveysasemat sulkevat ovensa aatoksi, joulupäiväksi ja tapaninpäiväksi. Aikuisten terveyskeskuspäivystys siirtyy Marian ja Malmin sairaaloihin kello 22:een saakka. Öisin kello 22-08 päivystävät sairaaloiden päivystyspoliklinikat.

Lasten päivystys on vastaaviin aikoihin Lasten ja nuorten sairaalassa Lastenklinikalla. Öisin päivystää Lastenklinikan päivystyspoliklinikka. Sairaaloiden päivystyspoliklinikoille voi hakeutua erittäin kiireellisissä sairaus- ja tapaturmatapauksissa ympäri vuorokauden.

Hammaslääkäripäivystys järjestetään Kallion terveysaseman hammashoitolassa kello 8.30-14.

Helsingin terveyspalvelujen neuvontanumero 10023 palvelee jouluna ympäri vuorokauden tavallisen puhelun hinnalla. Vakavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa apua saa ympäri vuorokauden numerosta 112.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.