Mainos

Joululomalla voi järistä - pakkaa erotuomarin pilli matkalaukkuusi

Maanjäristykset ovat vavisuttaneet maapallon mannerlaattoja jo tänäänkin monta kertaa ja järistyksistä kahden voimakkuus on ollut yli 5 Richterin asteikolla. Maanjäristys tai sen synnyttänä tsunami voi yllättää kenet tahansa laattojen aktiivisella alueella ja suurten merialueiden laidoillakin. Joululomalle Kaukoitään matkaavien kannattaakin varata mukaan ainakin taskulamppu ja erotuomarin pilli. Niin kauan kuin henki pihisee, pillillä saa puhallettua raunioista merkkiäänen pelastajille.

Maanjäristykset ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa viime aikoina mm. Indonesiassa, Filippiineillä ja Samoa-saarilla Tyynellä valtamerellä. Indo-Australian, Euraasian ja Filippiinien laatat ja niihin liittyvät pienemmät laatat törmäilevät toisiinsa. Uusi järistys voi tapahtua koska tahansa, vaikka juuri silloin kun suomalaiset matkustavat joulu- ja uudenvuoden lomalle Kaukoitään.

- Uutta järistystä ei voi ennustaa, mutta niitä sattuu ennemmin tai myöhemmin. Jokaisen maanjäristysherkälle alueelle matkustavan on syytä varautua maanjäristyksiin, Helsingin yliopiston seismologian laitoksen seismologi Matti Tarvainen sanoo.

Lisäksi kannattaa muistaa, että voimakkaan maanjäristyksen aiheuttama tsumani voi aiheuttaa suurta tuhoa tuhansien kilometrien päässä meren toisella laidalla, vaikka maanjäristystä itseään ei siellä tuntisi.

Tarvainen luettelee koneeltaan tämänkin maanantaipäivän maanjäristykset: Indonesiassa kaksi, Tyynellämerellä 1, Keski-Atlantilla yksi ja niin edelleen. Ainakin kaksi järistyksistä on yli 5 Richterin asteikolla.

Sovi järistyksen jälkeinen treffipaikka etukäteen

Seismologian laitoksen nettisivulle on koottu valtavasti tietoa maanjäristyksistä, myös ohjeita matkailijoille.

- Jokaisen pitää ainakin varata taskulamppu, erotuomarin pilli ja vettä lähettyville. Pillillä voi antaa raunioista elonmerkkiä etsijöille, Tarvainen neuvoo.

Järistyksen sattuessa mene esimerkiksi sisäoven oviaukkoon - kamana suojaa sinua vähän. Pysy ainakin kaukana ikkunasta. Älä ryntää hissiin tai rappukuiluun. Etukäteen pitäisi tietenkin aina tarkistaa varauloskäynti hotellista.

Perheen tai ystävien kanssa kannattaa myös sopia tapaamispaikka siltä varalta, että joudutte erillenne toisistanne. Tarvaisen mielestä kännykkää ei ole syytä käyttää, jotta taajuuskaistoja riittää myös pelastustyöntekijöille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.