Mainos

Joulukuun loppupuoli oli osassa maata lauhin ainakin 50 vuoteen

Joulukuu oli sateinen ja selvästi tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden jälkipuolisko oli jopa poikkeuksellisen lauha.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon ja Ahvenanmaan runsaasta +2 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin noin -9 asteeseen. Maan keskiosassa oli jopa viisi astetta tavanomaista lauhempaa.

Joulukuun jälkipuolisko oli jopa poikkeuksellisen lauha eli näin lauhaa on keskimäärin kerran 30 vuodessa. Maan etelä- ja keskiosassa kuukauden jälkipuolisko oli vuodesta 1961 olevien tilastojen mukaan kaikkein lauhin. Maan pohjoisosassa joulukuun 2007 jälkipuolisko oli lauhempi.

Koko kuukauden keskilämpötilan osalta joulukuu ei yllä aivan kärkitiloille, mutta oli kuitenkin maan etelä- ja keskiosassa harvinaisen lauha eli toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Vuodesta 1961 alkaen lauhin joulukuu on ollut vuonna 1972. 2000-luvulla lauha joulukuu on ollut vuosina 2006, 2007, 2008 ja 2011.

Kuukauden ylin lämpötila oli +8,6 astetta, ja se mitattiin 12. joulukuuta Jomalassa ja 13. joulukuuta Maarianhaminan lentoasemalla. Joulukuun ja samalla koko vuoden 2013 alin lämpötila, -39,7 astetta, mitattiin Sodankylän Vuotsossa 9. päivä joulukuuta.

Lumet hupenivat loppukuussa

Joulukuu oli suurimmassa osassa maata tavanomaista sateisempi. Perämeren rannikolta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä sademäärä oli yli kaksinkertainen tavanomaiseen nähden.

Suurin vuorokautinen sademäärä oli 36,8 millimetriä, ja se mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 3. joulukuuta. Lumensyvyys kasvoi siellä vuorokaudessa 48 senttimetriä, mikä on poikkeuksellista.

Lunta oli kuukauden lopussa Oulu–Joensuu-linjan pohjoispuolella eli pienemmällä alueella kuin kuukauden alussa, jolloin sitä oli koko maassa maan lounaisinta osaa lukuun ottamatta.

Käsivarren Lapissa lunta oli kuukauden lopussa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon. Kuukauden suurin lumensyvyys oli 4. päivä mitattu 117 senttimetriä, joka lähentelee joulukuun lumensyvyysennätystä. Ennätys, 124 senttimetriä, on mitattu vuonna 1975.

Useiden matalapaineiden takia sää oli joulukuussa tuulinen. Kuukauden aikana maamme yli kulki kaksi laajaa myrskyä: Oskari 1. joulukuuta ja Seija 13. joulukuuta. Myrskyt aiheuttivat runsaasti sähkökatkoksia puiden kaaduttua sähkölinjoille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.