Mainos

Joulukuun alku tavallista kylmempi ja lumisempi - Pekka Pouta kertoo miksi

Joulukuun alku on ollut keskimääräistä kylmempi. Maan eteläosassa lunta on paikoin yhtä paljon kuin Lapissa.

Joulukuun alku on ollut selvästi tavanomaista kylmempi. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi etelässä vuorokauden keskilämpötila on ollut noin viisi astetta ja Lapissa vajaat neljä astetta keskimääräistä kylmempi. Etelässä kylmempää on ollut viimeksi vuosina 2010 ja 2002, Lapissa vuonna 1999.

Lähes koko maassa on ollut jo parisen viikkoa lunta. Eniten lunta on Enontekiöllä, yli puoli metriä. Vähiten lunta on länsirannikolta Pohjois-Pohjanmaalle ja Meri-Lappiin ulottuvalla kaistaleella, alle 10 senttimetristä 20 senttimetriin.

Lumensyvyys on erityisen poikkeava etelässä ja rannikoilla, missä lunta on paikoin jo 20-40 senttimetriä, kun sitä keskimäärin on tähän aikaan vain 5-10 senttimetriä.

– Syynä kylmyydelle ja etelän jatkuville lumisateille on Pohjois-Siperiassa oleva laaja korkeapaine, joka puhaltaa Suomeen kylmää ilmaa kaakosta. Kun tuuli puhaltaa lämpimän meren yli, syntyvät sankat lumisateet, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Yhtä paljon lunta oli etelässä tähän aikaan viimeksi vuonna 2010.

– Mikäli tämä lumi on pysyvä, tuli se etelä- ja lounaisrannikolle noin kuukautta tavanomaista aikaisemmin, muualle suunnilleen tavanomaiseen aikaan, sanoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Terminen talvi alkoi tavanomaiseen aikaan maan eteläosassa marras-joulukuun vaihteessa Antti-myrskyn tienoilla. Maan keskiosassa talvi alkoi hieman tavanomaista myöhemmin, sillä marraskuu oli pitkään lauha. Termisellä talvella tarkoitetaan, että vuorokauden keskilämpötila on nollan alapuolella.

Katso videolta tarkemmin, mikä aiheuttaa tällä hetkellä kylmän ja lumisen sään:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.