Joulukinkkua ei ahmita takavuosien malliin

Kinkku on kuitenkin edelleen joulupöydän kuningas, sillä seitsemään kymmenestä taloudesta aiotaan ostaa kinkku.

Joulukinkkujen kulutus on laskenut Suomessa viime vuosina. Viime jouluna kinkkua syötiin melkein kymmenesosa vähemmän kuin vuonna 2004.

Finfoodin mukaan viime jouluna Suomessa kului 6,2 miljoonaa kinkkukiloa ja kaksi vuotta aiemmin 6,7 miljoonaa kiloa.

-Kinkun osuuden väheneminen voi johtua siitä, että muita jouluruokia on tarjolla entistä enemmän. Vaikka kinkku on edelleen tärkeä jouluna, niin määrällisesti sitä ei syödä niin paljon, arvelee tiedotuspäällikkö Riitta Stirkkinen Finfoodista.

Suomalainen söi viime vuonna runsaan kilon joulukinkkua

Finfoodin tilastoista ei näy, miten kinkkujen kulutukselle on käynyt pidemmällä ajanjaksolla.

Pikkukinkut valtaavat alaa

Kinkku on edelleen joulupöydän kuningas, sillä seitsemään kymmenestä taloudesta aiotaan ostaa Finfoodin mukaan kinkku. Kinkuista yi 90 prosenttia on kotimaisia.

Perinteiset kokonaiset kinkut ovat menettäneet markkinoita erilaisille valmisteille. Perinteisten kinkkujen osuus oli vuonna 2004 vajaa kolmasosa kaikista kinkuista ja viime vuonna enää alle neljäsosa. Perinteinen kinkku on kinkuista isoin, se painaa 10-12 kiloa.

Kinkkumarkkinoiden valtias on jo monia vuosia ollut noin viiden kilon juhlakinkku. Kymmenestä kinkusta juhlakinkkuja on neljä. Juhlakinkku on pakattu verkkoon ja leikattu luuttomaksi.

Kinkuista kinkkurullia taas on lähivuosina ollut viidennes ja kypsiä kinkkuja runsaat kymmenen prosenttia.

Kalkkunaa syötiin viime jouluna noin 400 000 kiloa, mikä on alle kymmenesosa kinkun määrästä. Joulukalkkunaa syödään eniten rintafileinä sekä rullina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat