Mainos

Joulukaupan lähtölaukaus viikonloppuna

Kaupan keskusliiton toimitusjohtaja Guy Wires uskoo suuren veronpalautuspotin vauhdittavan joulukauppaa. Tätä viikonloppua pidetään joulukaupan sesonkiajan alkuna.

Tänä viikonloppuna on avattu ympäri maata monia joulukatuja. Joulukaupan sesonkikausi on alkamassa.

Tätä viikonloppua voi pitää joulukaupan varsinaisena lähtölaukauksena. Joulukadut aukeavat eri puolilla maata ja tavarataloissa järjestetään jouluisia tapahtumia. Jouluaattoon on tasan kuukausi aikaa, ja monet liikkeet ovat nyt avoinna joka päivä yhtä mittaa aina jouluun asti.

Tahti vain kiihtyy joulun lähestyessä, sillä itsenäisyyspäivän jälkeisestä viikonlopusta lähtien kansalaisten veronpalautukset vauhdittavat joulukauppaa.

-Se on jo sitä todellista hullunmyllyä sitten, Kaupan keskusliiton KKL:n toimitusjohtaja Guy Wires ennustaa toiveikkaana.

Hän muistuttaa, että suomalaiset eivät ole saaneet näin isoa veronpalautuspottia aikoihin.

-Saa varmaan mennä 80-luvulle ennen kuin yhtä suuret veronpalautukset tulevat vastaan, toteaa Wires.

Veronpalautusten merkitys vähittäiskaupalle on hyvin olennainen, koska suomalaiset eivät ostele enää velaksi 1980-luvun lopun kulutusjuhlavuosien malliin. Esimerkiksi päivittäistavarakaupassa 70 prosenttia ostoksista maksetaan käteisellä ja vain noin 20 prosenttia pankkikortilla.

Veronkevennykset ja -palautukset sopivaan aikaan


Kuluttajilla on nyt aika mukavasti rahaa. Wires arvioi, että kuluttajien ostovoima kasvaa tänä vuonna nelisen prosenttia. Vähittäiskaupan tämän hetkinen markkamääräinen kasvuennuste on 4,5 prosenttia, mikä on hyvin paljon.

-Tuloveronkevennykset tulivat kerrankin kohdalleen, kun helmikuusta lähtien tilipussit pulskistuivat.

Vaikutukset ovat pitäneet kotimarkkinat ja kaupan tänä vuonna yllättävän hyvässä vedossa. Myös veronpalautusten ajankohdalla on suuri merkitys vähittäiskaupalle. Ei ole ollenkaan yhdentekevää, milloin veronpalautukset siirtyvät kuluttajien pankkitileille.

-Ruotsissa kerran veronpalautukset jaettiin syyskuussa ja joulukauppa meni silloin aika poskelleen, Wires kertoi.

KKL on pitänyt verohallinnon tietoisena palautusten ajankohdan merkityksestä. Joulusta ammentava vähittäiskauppa ei missään tapauksessa toivo, että veronpalautusten maksaminen aikaistuisi kovin paljon nykyisestä.

Joulu on leikin ja lelukaupan kulta-aikaa


Koko vähittäiskauppa elää pitkälti joulusta, mutta suurin merkitys joululla on lelukaupalle. Se ottaa 60 prosenttia vuoden myynnistä joulukaupasta.

Kirjakaupassa ja monilla muilla vähittäiskaupan aloilla joulumyynnin osuus on 20-30 prosenttia.

Myös säällä on oma merkityksensä joulukauppaan. Wires on hyvin tyytyväinen avausviikonlopun säähän.

-Täytyy sanoa, että lumipeite tuli hienoon aikaan tekstiili-, jalkine-, urheilu- ja vapaa-ajan kauppaa ajatellen. Se tuli kuin taivaan lahjana, toteaa Wires.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.