Mainos

Joulu valkea ja kylmä: Aatoksi ehkä uusi lumipyry – pohjoiseen jopa 30 pakkasastetta

Etelään, länteen ja maan keskiosaan saattaa tulla jouluaattona uusi lumipyry. Pohjoisessa pakkanen paukkuu tällä viikolla paikoin 30 asteessa.

Tänään maanantaina joulun menoliikennettä haittaa lumipyry maan etelä- ja länsiosassa. Alkuillasta Kilpisjärvellä oli pakkasta 29 astetta.

Tiistai on laajalti poutainen päivä, mutta länsi- ja lounaisrannikolla voi tulla sakeitakin lumikuuroja. Tiistaina pakkasta on etelässä noin viisi astetta, Lapissa paikoin 25 astetta.

Keskiviikkona jouluaattona Selkämerellä kehittyy pieni mutta ärhäkkä matalapaine. Matalapaineen reitti ja ajoitus ovat kuitenkin vielä epävarmoja.

– Tämä matalapaine voi tuoda uuden lumipyryn länteen, etelään ja maan keskiosaan. Lounais- ja etelärannikolla voi sataa ehkä hetkittäin myös räntää ja vettä. Idässä ja pohjoisessa aatto näyttää poutaiselta ja osin selkeältä. Lapissa voi mennä jo -30 asteen raja rikki, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Aattona lämpötilat vaihtelevat suuresti. Etelässä ja lännessä lämpötila riippuu lumisadealueen reitistä. Lounais- ja etelärannikolla lämpötila voi käväistä plussalla ja tämän takia sade voi tulla välillä räntänä tai vetenä. Idässä on 10-15 pakkasastetta. Lapin selkeillä alueilla pakkasta on 20-30 astetta, pilvisillä alueilla pakkanen on huomattavasti heikompaa.

Keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi sää pakastuu jälleen etelässäkin. Tuuli voimistuu ja voi olla merialueilla jopa lähellä myrskyä.

– Joulupäivät ovat pääosin poutaisia, osin selkeitä. Länsi- ja lounaisrannikolle voi kuitenkin ajautua hyvin sakeita lumikuuroja sulalta mereltä. Lunta voi näistä lumikuuroista kertyä kymmeniäkin senttejä, sanoo Markus Mäntykannas.

Joulupäivinä etelässä on pakkasta 5-10 astetta, Keski-Suomessa 10-20 ja pohjoisessa paikoin jopa 30 astetta. Pakkaslukemat riippuvat pilvisyydestä. Torstain ja perjantain välisenä yönä pakkanen voi kiristyä etelässäkin 20 asteen tienoille, idässä jopa 30 asteeseen.

Tämän hetken ennusteen mukaan hyvin kylmä sää jatkuu viikonloppunakin.

Etelässä kaksi kolmesta joulusta valkoista

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Etelässä esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta. Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea.

Nyt lunta on maan etelä- ja länsiosassa tavanomaista vähemmän, kun taas maan itä- ja pohjoisosassa ollaan lähellä tavanomaisia arvoja.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti nollan tietämillä. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -20 asteeseen.

Katso videolta joulun ennuste.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja