Joulu on pahinta tulipaloaikaa

Kynttilät kuuluvat jouluun – tunnelmavalaistus tuo joulumielen niin sisällä kuin ulkonakin. Avotuli ja alkoholi voivat kuitenkin olla kohtalokas yhdistelmä. Muista paloturvallisuus myös jouluna!

Jo tänä vuonna lähes sata tulipaloa on saanut alkunsa kynttilöistä, kertoo Helsingin Sanomat. Vuoden pahin kynttiläpalojen aika on vasta alkamassa.

Marras-joulukuussa sattuu yli kolmasosa vuosittaisista kynttilöiden ja ulkotulien aiheuttamista paloista. Yhdeksän viime vuoden aikana kynttiläpaloissa on kuollut 28 ihmistä, joista peräti 21 marras-joulukuun aikaan.

Pelastuslaitoksen mukaan suurin osa kynttiläpaloista johtuu huolimattomuudesta. Illan mittaan käytetty alkoholi vähentää tarkkaavaisuutta ja erilaiset koristeasetelmat, joissa on keskellä kynttilä, voivat olla hyvin herkkiä syttymään. Yleinen syy ovat myös ikkunalaudalle jätetyt kynttilät, jotka voivat levittää palon verhoihin.

Palo voi syttyä myös ulkona

Ulkotuli voi tuntua turvalliselta, mutta viime vuosina on syttynyt lukuisia paloja parvekkeiden muovikalusteiden päälle jätetyistä roihuista.

Roihutulia ei pitäisikään koskaan jättää syttyvän materiaalin lähelle, vaan tukevasti maahan ja tarpeeksi kauas talojen seinistä.

Avotulta ei koskaan pidä aliarvioida. Pienikin tuikku voi aiheuttaa tuhansien eurojen tuhot, henkilövahingoista puhumattakaan.

Näin huolehdit paloturvallisuudesta

- Hyvä kynttilänjalka on tukeva ja tehty syttymättömästä materiaalista. Varmista, että kynttilä on tukevasti pidikkeessään.

- Varo röyhelöisiä koristeasetelmia, joissa on paikka kynttilälle.

- Jos laitat kynttilän ikkunalaudalle, pidä huoli, ettei sen läheisyydessä ole verhoja.

- Älä pane ulkotulia muovisten kalusteiden päälle.

- Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa

- Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Liian tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut asetetaan noin 5 cm etäisyydelle toisistaan.

- Sammuta tuikut, roihut ja kynttilät mieluiten tukahduttamalla, älä vedellä. Laita kynttilät ja tuikut sekä ohutpohjaiset lyhdyt aina palamattomalle alustalle.

- Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.

- Viimeinen sammuttaa aina kynttilät. Sammuta kynttilät aina, kun poistut pidemmäksi aikaa huoneesta. Polta kynttilöitä vain huoneessa, jossa oleskellaan. Älä koskaan jätä kynttilää palamaan valvomatta.

- Tarkista palovaroittimesi toimintakunto. Vain palovaroitin, jossa on toimiva paristo, hälyttää.

(Lähde: Kodin turvaopas)

Lue myös:

    Uusimmat