Joulu moninkertaistaa avun tarpeen

Joulun lähestyessä avun tarvitsijoiden määrä kasvaa entisestään.

- Tuntuu, että joulu on vuosi vuodelta kiireisempi. Avustamme noin 250 kotitaloutta viikossa ympäri vuoden. Jouluna avun tarvitsijoiden määrä kaksin- tai kolminkertaistuu, laskee kapteeni Saga Lippo-Karvonen, Pelastusarmeijan avustustoiminnan johtaja.

Ensi- ja turvakodeissa ei sen sijaan voi etukäteen tietää, millainen joulu on luvassa.

- Vaikea ennustaa. Joudumme varautumaan kaikkiin mahdollisuuksiin, mutta koskaan eivät kaikki turvakodit ole olleet täysiä jouluna, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.

Pääkaupungin turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Karola Grönlundilla on samanlaisia havaintoja.

- Etukäteen ei tiedä, onko jouluna täyttä. Viime jouluna talo oli täynnä. Toisaalta monet sinnittelevät kotona joulun yli ja hakeutuvat turvakotiin vasta pyhien jälkeen.

Apu ei ehdi kaikille jouluksi

Pelastusarmeija pelkää, ettei kaikkia avun tarvitsijoita ehditä auttaa ennen joulua.

- Saamme nyt noin 20 uutta asiakasta päivässä. Kaikkia emme valitettavasti ehdi auttaa ennen joulua. Yritämme kyllä auttaa kaikkia, mutta kaikille apu ei ehdi ennen joulua, pahoittelee Saga Lippo-Karvonen.

Pelastusarmeijan jouluapu on ostoskortteja tai tuotepaketteja. Ruokaa jaetaan ympäri vuoden.

Joulun lisäksi avun tarvetta lisää pitkittynyt lama.

- Avustettavien määrä vain kasvaa. Asiakkaiksi on tullut lisää lapsiperheitä, eläkeläisiä ja opiskelijoita. Jokin konkreettinen muutos pitäisi perusturvassa tapahtua, että tilanne paranisi. Tämä meidän työ on kuitenkin paikkaamista. Paikka laitetaan paikan päälle, mutta uutta nuttua ei saada koskaan, kuvailee Lippo-Karvonen.

Säästöpaineet näkyvät turvakodeissa

Turvakodeissa lama näkyy kuntien kiristyneen talouden kautta.

- Kunnat pyrkivät vähentämään maksusitoumuksia. Yritetään selvitä kevyemmällä avulla. Perheväkivalta on aina akuutti ja vakava tilanne eikä siitä ole apua, jos tarjotaan aikaa seuraavalle viikolle. Apua pitää saada heti. Esimerkiksi Lapin turvakodissa on ollut aika hiljaista, kertoo Ritva Karinsalo.

Pääkaupunkiseudun turvakoti joutuu käännyttämään vuodessa noin 100 asiakasta.

- Kaikki halukkaat eivät pääse sisälle. Jos on täyttä, ohjaamme avun hakijat muihin turvakoteihin tai Helsingin sosiaalitoimen pakeille. Lama ei vielä ole näkynyt, mutta uskon, että vaikutus tulee viiveellä. Ensi vuosi voi olla hankalampi, ennakoi Karola Grönlund.

Ritva Karinsalo muistuttaa, että kaikkia avun hakijoita autetaan.

- Meidän oviin ei tarvitse kolkutella turhaan. Jos talo on täynnä, etsimme paikan toisesta turvakodista tai muualta.

 Turvakoteja on isoimmissa kaupungeissa.

Lue myös:

    Uusimmat