Mainos

Joulu-Kusti polkee jo

Vaikka jouluaattoon on vielä yli kuukausi, näkyy joulun lähestyminen jo Postissa. Lajiteltavan postin joukossa alkaa näkyä joulupaperilla päällystettyjä paketteja ja postilaisten kiire lisääntyy.

Postin Logistiikkakeskuksessa joulupaketteja on lajiteltu jo parin viikon ajan. Tuotantopäällikkö Esa Ukonahon mukaan yksityisten joulupaketteja ei kuitenkaan vielä näy, mutta mm. postimyyntifirmojen lähettämää jouluaiheista tavaraa liikkuu jo. Kiivain joulukiire on kuitenkin vasta tulollaan. Pahimman joulukiireen aikana käsiteltävien pakettien määrä jopa tuplaantuu normaaliin verrattuna. Vaikka pakettipostin määrä lisääntyy jouluna, todellinen hitti ovat edelleen joulukortit. Niitä lähetellään vuosittain noin 50 miljoonaa.

Ajoissa postiin - ajoissa perillä

Jos kortteja ja paketteja aikoo lähetellä vain kotimaahan , kiirettä ei vielä ole. Kaukomaille suunnatut lähetykset on sen sijaan syytä kiikuttaa postiin mitä pikimmin , jotta ne ehtisivät jouluksi perille. Postin suositusten mukaan perinteisen erikoishinnalla kulkevan joulutervehdyksen voi pudottaa postiin vielä joulukuun puolivälissä. Ulkomaanpostissa taas pätee periaate; mitä kauemmas ja edullisemmalla, sitä aiemmin on lähetettävä.

Postinjakajien merkkimyynnistä riitaa

Joulupostimerkki 1999

Postinjakajat eivät näillä näkymin myy joulumerkkejä jakelureiteillään. Posti ehti jo ilmoittaa, että merkkien myynti alkaa tänään mutta riita rahasta toi suunnitelmiin muutoksen. Postiliiton ja Postin välinen korvausriita jakajille maksettavista palkkioista on johtanut siihen, että postilaisia edustava Postiliitto on kieltäytynyt joulupostimerkkien reittimyynnistä.

Postiliiton puheenjohtajan Juhani Heinon mukaan liitto vaati entisenlaista korvausta Postilta siitä, että jakaja kuljettaa ja myy joulumerkkiarkkeja muun työnsä ohella. Useana vuonna toteutetusta merkkimyynnistä maksettiin jakajalle 1,20 markkaa arkilta. Tänä vuonna Posti kieltäytyi korvauksesta.

Postiliiton ilmoittama päätös koskee alueita, joilla merkkimyynti ei tavallisesti kuulu postinjakajien työnkuvaan. Haja-asutusalueilla, joissa merkkimyyntiä tehdään muutoinkin, joulumyynti toteutuu. Heino ei vielä tässä vaiheessa sulje täysin pois sitä, etteikö joulupostimerkkien myynti alkaisi kaikilla jakelureiteillä. Postiliitto vaatii kuitenkin, että Posti suostuu jakajille maksettavaan korvaukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.