Jouko K. Leskiselle ei syytettä

Sammon pääjohtaja Jouko K. Leskinen ei saa Orionin osakkeilla tekemistään kaupoista syytettä sisäpiiririkoksesta. Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta antoi Orionin hallintoelimiin kuuluvien henkilöiden Orion-kaupoista päätöksen tänään. Leskinen ei tiistaina suostunut kommentoimaan asiaa seikkaperäisemmin. Tiedottajansa välityksellä hän ilmoitti kertoneensa totuuden asiasta vuosi ja neljä kuukautta sitten, eikä tilanne tutkimuksissa ole mihinkään muuttunut.

Jouko.K.Leskinen

-Hänellä ei ole mitään uutta sanottavaa, Sammon tiedotusjohtaja Pertti Nurvala välitti päämiehensä viestin.

Syyteharkinnassa olleet Leskisen Orion-kaupat ja paraikaa poliisin esitutkinnassa olevat Leskisen lähipiirin Pohjolan osakkeilla tekemät kaupat ovat aiheuttaneet paljon kielteistä julkisuutta Sammon ja siihen yhdistyvän Leonian ympärillä. Osakekaupoista syntynyt kohu joudutti Leskisen seuraajan valintaa, joka julkistettiin viikko sitten.

Kun Sampo-Leonia ilmoitti ostavansa Mandatumin, Leskinen totesi osakekaupoista aiheutuneen kohun helpottaneen hänen päätöstään lähteä Sammosta jo vuodenvaihteessa. Hän kuitenkin tähdensi, ettei se ollut eroamisen syy. Valtionsyyttäjä tutki Leskisen lisäksi Pekka Elovaaran, Ville Ahon, Jaakko Aukian ja Juhani Ahon osakekauppoja. Kellekään ei tule syytettä. Valtionsyyttäjä katsoi Juhani Ahon syyllistyneen sisäpiiritiedon väärinkäyttöön, mutta jätti hänetkin syyttämättä teon vähäisyyden vuoksi.

Leskinen ei tiennyt lisäosingoista

Leskisen osalta epäilyt sisäpiiririkoksesta alkoivat siitä, kun Orionin hallintoneuvostossa istuva Leskinen osti viime vuoden kesäkuun lopulla Orionin osakkeita 255 800 markalla. Orion oli valmistellut keväästä asti lisäosingon jakamista omistajilleen, ja Leskinen osti Orion-osakkeensa pari viikkoa ennen kuin lisäosinkosuunnitelma julkistettiin. Osinkosuunnitelman julkistamisen jälkeen yhtiön kurssi nousi tuntuvasti.

Esitutkinnassa selvitettiin, käyttikö Leskinen hyväkseen osingonjakosuunnitelmaan liittyvää sisäpiiritietoa ostaessaan Orion-osakkeensa. Leskinen kertoi kuulleensa osinginjakosuunnitelmasta vasta Orionin hallintoneuvoston työvaliokunnan kokouksessa 7. heinäkuuta. Tilannetta mutkisti se, Rahoitustarkastuksen tietojen mukaan Orionin hallintoneuvoston jäsen Iiro Viinanen oli saanut suunnitellusta osingonjaosta tietoa jo ennen heinäkuun 7. päivän kokousta.

Esitutkinnan mukaan ainoastaan hallintoneuvoston puheenjohtaja Juhani Aho ja Iiro Viinanen olivat tienneet osingonjakosuunnitelmasta ennen 7. heinäkuuta pidettyä työvaliokunnan kokousta. Syyttäjän päätöksen mukaan tutkimuksissa ei käynyt ilmi, että Leskinen olisi saanut tiedon lisäosingonjakosuunnitelmasta ennen työvaliokunnan kokousta.

-Orionin hallituksen jäsenen naapurissa asuminen tai yhtiön suurimpiin omistajiin kuuluvan vakuutusyhtiön pääjohtajan asema eivät ole riittävä selvitys sisäpiiritiedon saamisesta, Sahavirran päätöksessä todetaan.

Mitä sisäpiirikaupat ovat?

Sisäpiiritieto on julkistamatonta tietoa, jolla on olennaista vaikutusta pörssiyhtiön osakkeen arvoon. Tällaista tietoa ei saa käyttää oman hyödyn tavoittelemiseksi eikä sen perusteella saa neuvoa toista. Sisäpiiritiedon väärinkäytön kielto koskee ketä tahansa, joka on saanut tai joka epäilee saaneensa sisäpiiritietoa.

Rahoitustarkastus tutkii sisäpiiritiedon väärinkäyttöepäilyt. Epäilyn tutkinta alkaa useimmiten jonkin yhtiön pörssitiedotteen julkistamisen yhteydessä. Yhtiön osakkeen kurssi on saattanut ennen tiedotteen julkistamista muuttua huomattavasti. Rahoitustarkastus saa vihjeita epäilyttävistä tapauksista pörssistä, markkinaosapuolilta, tiedotusvälineistä, yksityisiltä sijoittajilta ja ulkomaisilta valvontaviranomaisilta.

Tutkinnan suurin ongelma on löytää yhteys ja riittävä näyttö silloin, kun sisäpiiriläinen itse ei ole tehnyt kauppaa, vaan on antanut sen jonkin toisen tehtäväksi. Ratalla on kuitenkin lakiin perustuva oikeus saada tietoonsa kauppojen toimeksiantajat. Jos Rata arvioi, että sisäpiiritietoa on väärinkäytetty, se antaa asian poliisin tutkittavaksi.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat