Joukkotuhoaseiden määrä kasvussa

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on julkaissut masentavan raportin ydinaseiden sekä biologisten ja kemiallisten aseiden lisääntymisestä, joka aiheuttaa tänä päivänä "selvän ja olemassaolevan vaaran".

-Viimeisten kolmen viikon ajan koko maailman huomio on keskittynyt Irakin kemiallisiin ja biologisiin aseisiin, mutta kyse on paljosta muustakin kuin Irakista, Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen kertoi esitellessään raporttia tiistaina.
Selonteossa luetellaan yksityiskohtaisesti niiden 25 maan valmiudet ja aikomukset, jotka ovat tuottaneet tai tuottavat edelleen joukkotuhoaseita. Irakin lisäksi raportissa mainitaan mm. Intia, Iran, Kazakstan, Kiina, Libya, Pakistan, Pohjois-Korea, Valko-Venäjä, Venäjä ja Ukraina.

Cohenin mukaan maat, jotka ehkä haluavat haastaa Yhdysvaltain sotilaallisen ylivalta-aseman, saattavat tehdä sen nimenomaan joukkotuhoasein.
-Uhka ei ole kaukaa haettu eikä poissuljettu. Yhdysvaltain puolustusministeriö onkin suunnitellut sijoittavansa vielä yhden ylimääräisen miljardin viiden vuoden kuluessa suojellakseen armeijaansa joukkotuhoaseilla tehtävän hyökkäyksen varalta.

Irakin aseriisunta kestää pitkään

Irakin aseistariisunta kestää Cohenin mukaan vielä pitkään, sillä maa on jatkanut kemiallisten ja biologisten aseiden ohjelmaansa huolimatta YK:n asetarkastuksista. Jos tarkastukset lopetetaan, Irak voi aloittaa biologisten aseiden valmistamisen "melko nopeasti".
YK arvioi, että Irakilla on tällä hetkellä hallussaan mm. 200 tonnia hermokaasua, mikä määrä riittää teoriassa tappamaan maapallon koko väestön.

Myös mm. Iranin ja Pohjois-Korean joukkotuhoasevarastot aiheuttaisivat huomattavaa tuhoa lähialueilla. Joukkotuhoaseita käyttävien terroristiryhmien uhka sen sijaan on raportin mukaan epätodennäköinen.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat