Joukkomurhasta tuomittu Suomeen vankilaan

Bosnialainen serbikomentaja on myöntänyt osallisuutensa vuonna 1995 tapahtuneeseen Srebrenican joukkomurhaan. Rikosseuraamusvirasto vahvistaa, että mies on tuotu Suomeen.

Srebrenican joukkomurhaan osallisuudesta tuomittu serbimies on siirretty kärsimään tuomiotaan Suomeen, kertoo YK:n sotarikostuomioistuin.

Myös Rikosseuraamusvirasto vahvistaa, että bosnialainen serbikomentaja Momir Nikolic on tuotu Suomeen. Rikosseuraamusvirasto ei aluksi kommentoinut tietoa. Tieto oli viraston mukaan tullut julkiseksi hieman etuajassa.

Bosnian serbijoukkojen upseerina toiminut Momir Nikolic on myöntänyt oikeudessa osallisuutensa joukkomurhaan, jossa surmattiin yli 7000 bosnialaista muslimimiestä ja -poikaa vuonna Srebrenican kaupungissa vuonna 1995. Hän toimi prikaatin varakomentajana.

Nikolic tuomittiin 27 vuodeksi vankeuteen rikoksesta ihmisyyttä vastaan vuonna 2003. Myöhemmin tuomio lyhennettiin 20 vuoteen tulkkien oikeudenkäynnissä tekemien virheiden vuoksi.

Nikolic oli ensimmäinen serbiupseeri, joka myönsi osallisuutensa Srebrenican tapahtumiin. Srebrenican verilöyly oli Euroopan pahin joukkomurha sitten toisen maailmansodan. Bosnian serbien sodanaikainen johtaja Radovan Karadzic ja sotilaskomentaja Ratko Mladic ovat edelleen vapaalla jalalla.

Suomella sopimus YK:n kanssa

Suomi on tehnyt YK:n sotarikostuomiostuimen kanssa sopimuksen, jonka mukaan sotarikoksista tuomittu voidaan lähettää Suomeen kärsimään rangaistustaan. Vastaavan sopimuksen on tehnyt seitsemän muutama maata. Suomessa on nyt kaksi Balkanin sodanaikaisista rikoksista tuomittua. Kolme on jo aiemmin vapautunut.

Rikosseuraamusvirasto ei ole vanhastaan ollut halukas kertomaan vankien sijoituspaikkoja. Niinpä Nikolicin sijoituspaikkaakaan ei kerrota julkisuuteen. Suomessa vankeja kohdellaan Suomen lakien mukaisesti. Suomi ei kuitenkaan mitenkään päätä esimerkiksi vankien päästämisestä ehdonalaiseen vapauteen. Näistä asioista päättää sotarikostuomioistuimen presidentti.

Suomen lisäksi YK:n sotarikostuomioistuimen sopimuskumppaneita ovat Ruotsi, Italia, Norja, Itävalta, Ranska, Espanja ja Tanska. Lisäksi Saksa on tehnyt eräitä yksittäistapauksia koskevan sopimuksen. Näissä maissa tuomiotaan kärsii kaikkiaan 25 sotarikollista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat