Mainos

"Jos Suomi hylkää Kreikan, se kostautuu"

Pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti tänään, että Suomi saattaa jäädä jopa pois Kreikan tukipaketista. Nordea Pankin pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan tämmöinen päätös saattaisi kostautua Suomelle tulevaisuudessa.

– Jos Suomi päättää jättäytyä pois, voisi se kostautua muussa EU-päätöksenteossa. Se voisi heijastua esimerkiksi silloin, kun tukia jaetaan jäsenmaille, kuten Suomelle, von Gerich kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa Suomen poisjättäytyminen vaarantaisi koko tukipaketin kohtalon. Uhkana on se, että muut jäsenmaat seuraavat Suomea ja irtautuvat tukipaketista.

– Ja markkinoilla tilanne silloin herpaantuisi.

Pääanalyytikon mukaan Kataisen puheet ovat oiva osoitus Suomen neuvottelutaidoista. Puheilla vakuutetaan muut maat siitä, että Suomi haluaa tosissaan vakuudet Kreikan tukipaketille.

Jos Suomi kuitenkin irtaantuu tukipaketista, olisi paketti neuvoteltava uusiksi, koska kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet tukipakettiin.

Kiinteistövakuudet?

Katainen kertoi tänään, ettei Suomi halua vahingoittaa muita euromaita Kreikan tukemisesta vaatimillaan vakuuksilla. Hän ei ottanut kuitenkaan kantaa malleihin, joilla asia voitaisiin ratkaista eri maita tyydyttävällä tavalla.

Nordean pääanalyytikon von Gerichin mukaan uusi ratkaisumalli voisi olla kiinteistövakuudet.

– Kreikka asettaisi kiinteistöjänsä vakuudeksi. Vaihtoehtoisesti Kreikka voisi käyttää yksityistämisohjelmansa tulevia tuloja. Tämäkään ratkaisu ei kuitenkaan olisi yksinkertainen.

Muut maat ovat ärähtäneet Kreikan ja Suomen välisestä vakuussopimuksesta. Esimerkiksi Hollanti on väittänyt sopimusta laittomaksi. Myös Euroopan mahtavin talousmaa Saksa on sanonut, ettei kahdenvälisiä sopimuksia saa tehdä muiden maiden kustannukselle.

Suomi kertoi viime viikolla sopineensa vakuuksista Kreikan kanssa. Sopimuksen mukaan Kreikka antaa Suomelle käteistakuut vastineeksi Suomen osallistumiselle Kreikan uuteen tukipakettiin.

Tukipaketti vaatii vielä euroalueen kaikkien 17 maan hyväksynnän.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.