Jos reserviläiskirjettä ei kuulu, et kelpaa sotimaan tai olet liian tärkeä

Osa reserviläisistä on saanut puolustusvoimilta kirjeen, jossa lukee "sijoituskelpoinen". He eivät kuulu varsinaisiin sodanaikaisiin joukkoihin, kertoo puolustusvoimien pääesikunnan tiedottaja Henrik Gahmberg. Varsinaisiin joukkoihin kuuluu 230 000 henkilöä

Jos armeijan käynyt mies tai nainen ei saa kirjettä ennen kesää, on joko liian vanha saadakseen sen tai ei ole muuten "palveluskelpoinen".

– He ovat liian vanhoja tai heillä on joku vaiva tai haitta joka estää sijoittamisen. Tai sitten heillä voi olla työ, joka kuuluu yhteiskunnan tärkeimpien toimintojen ylläpitoon, kuten poliisin työ, sanoo Gahmberg.

Puolustusvoimat lähettää reserviläiskirjeen tässä kuussa yhteensä 900 000:lle. Heistä vajaat 700 000 on sijoituskelpoisia, jotka pannaan sodanaikaisiin joukkoihin puolustusvoimien tarpeen ja henkilön koulutuksen mukaan.

– Reserviläisiä tarvitaan esimerkiksi, jos sota syttyy, ja sotilaita kaatuu. Sijoituskelpoisten kohdalla katsotaan varusmieskoulutus, aselaji ja onko hoitanut jotakin erityistehtävää. Jos varusmiespalvelun jälkeen on hankkinut vaikkapa lääkärin koulutuksen, niin sitten katsotaan voisiko henkilön sijoittaa uudelleen esimerkiksi lääkintäupseeriksi.

Kirjeellä testataan muun muassa sitä, saadaanko kaikkiin reserviläisiin tarvittaessa yhteys. Gahmbergin mukaan reserviläiskirjeen lähettäminen ei liity Ukrainan-kriisiin.

– Jo pari vuotta sitten alettiin miettiä miten voitaisiin tarkistaa saammeko yhteyden kaikkiin reserviläisiin, kun tarvitaan. Kirjeensuunnittelu alkoi jo ennen kuin Ukrainan tilanne lähti käyntiin.

Jos ei saa kirjettä ja haluaa tietää perustelun sille, asiaa voi tiedustella puolutusvoimilta omaa asuinpaikkaa lähinnä olevasta aluetoimistosta.

Lue myös:

    Uusimmat