Jos meriveden korkeus muuttuu rajusti, Ilmatieteen laitos varoittaa

Ilmatieteen laitos varoittaa vastedes merenkulkijoita äkillisistä ja rajuista meriveden korkeusvaihteluista. Näitä meteotsunameiksi kutsuttuja ilmiöitä voi syntyä ukkos- ja puuskarintamien yhteydessä.

Varoituksia on määrä antaa silloin, kun sääolosuhteet ovat suotuiset meteotsunamien syntymiselle.

Poikkeuksellisista vedenkorkeuden vaihteluista on saatu useita silminnäkijähavaintoja eri puolilta Suomen rannikkoa viime vuosilta. Tyypillisesti vesi nousi ja laski useita kertoja 5-15 minuutin välein. Korkeusvaihtelu voi olla jopa metrin.

Meteotsunamit ovat luonteeltaan samankaltaisia kuin maanjäristysten aiheuttamat tsunamit, mutta ne syntyvät pienistä ja nopeista ilmanpaineen hyppäyksistä. Kaksi havaituista tapauksista syntyi Suomenlahden yli etelästä syntyneen säärintaman myötä, kaksi muuta liittyi Pohjanlahdella rannikon suuntaisesti liikkuneisiin rintamiin.

Useimmat havainnot ovat Suomenlahdelta, kertoo tutkija Hilkka Pellikka Ilmatieteen laitokselta.

– Havaintoja on muun muassa Helsingistä, Espoosta ja Porvoon Pellingistä, Pellikka sanoo.

Meteotsunameita on havaittu erityisesti kesäisin. Niitä havainneet ihmiset ovat lähettäneet Ilmatieteen laitokselle kuvia vedenpinnan korkeuden vaihteluista.

Huonosti tunnettu ilmiö 

Suomessa meteotsunamit ovat harvinaisia ja huonosti tunnettuja, mutta niitä havaitaan melko usein joissakin Välimeren satamissa. Siellä on havaittu suurimmillaan jopa kuuden metrin vaihtelua. 

Meteotsunameita havaitaan tyypillisesti saariston matalissa ja kapeissa salmissa. Ilmiö syntyy, kun pienialainen ilmanpaineen häiriö, kuten ukkosmyrsky, liikkuu meren yllä samaa vauhtia kuin meren aalto.

Energiaa siirtyy ilmakehästä mereen ja aalto nousee korkeammaksi. Rannikon muoto voi joko voimistaa tai vaimentaa tsunamiaaltoa. Tämän takia ilmiö on selvästi havaittavissa vain yksittäisissä paikoissa, ei koko rannikolla.

Havaintoja äkillisistä meriveden korkeusvaihteluista voi ilmoittaa Ilmatieteen laitoksen Merentutkimus-yksikköön.

 

Lue myös:

    Uusimmat