Mainos

Jos et halua ruokkia varkaita, varo tällaisia tapauksia

Poliisi varottaa ihmisiä kiertelevistä rikollisryhmistä, joita liikkuu maassamme ahkerasti varsinkin kesän tullessa.

Tyypillisesti ryhmät saapuvat maahan lyhyeksi aikaa, jopa vain päiväksi. Tekijöiden kiinnisaaminen on haastavaa, koska he ovat usein poistuneet jo Suomesta, kun rikokset on huomattu ja ilmoitettu poliisille.

Poliisi muistuttaakin tilanteista, joissa ihmisten kannattaa olla valppaina.

Täällä liikkuvat ammattimaiset taskuvarkaat

Isot kesätapahtumat ja festivaalit, täysi ravintolan terassi tai junaan nouseminen - kaikki nämä ovat poliisin mukaan ammattimaisten taskuvarkaiden kohteita.

Poliisi muistuttaakin huolellisuudesta muun muassa pankkiautomaatilla.

Taskuvarkaat saattavat seurata henkilöä automaatilla käynnin aikana ja urkkia tietoonsa pin-koodin. Myöhemmin varkaiden matkaan katoaa lompakko. Varkaudet tapahtuvat yleensä niin, ettei rikoksen uhri havaitse tapahtumaa. Rahat voivat olla nostettuna tililtä ennen kuin näpistystä on edes huomattu.

Älä jätä kotiasi helposti murrettavaksi

Huijariryhmät ovat tuttuja myös kauppojen kassoilla. Huijari aiheuttaa hässäkkää seteleiden kanssa ja tilanteen lopuksi tekijä on saanut enemmän rahaa kuin antoi.

Poliisi muistuttaa myös siitä, että moniin koteihin on turhan helppoa murtautua kesälomien aikana.

Kunnollinen lukitus, avaimien huolellinen säilytys sekä kodin pitäminen asutun näköisenä myös poissaolon aikana ovat keskeisiä tekijöitä asuntomurtojen ennalta ehkäisyssä. Arvokas omaisuus on hyvä siirtää pihalta lukkojen taakse ja pyytää naapureilta valppautta.

Kivi- ja kattoremonttihuijaukset

Edellisinä kesinä ainakin Etelä-Suomessa on liikkunut pientaloalueilla rikollisryhmiä, jotka ovat tarjonneet asukkaille remontti- tai kunnostustöitä. Luvatut työt ovat olleet hinnoiltaan selvästi edullisempia kuin vastaavat palvelut Suomessa normaalisti.

Jos asukas on tarttunut tarjoukseen, ryhmät ovat pyytäneet rahaa remonttitarvikkeiden hakemista varten ja häipyneet rahojen kanssa. Työt on saatettu myös aloittaa, mutta jätetty nopeasti kesken ja vaadittu lisää rahaa. Muutamassa tapauksessa kodeista on anastettu omaisuutta jo remonttikeskustelun alussa.

Poliisi muistuttaa että ventovieraita ei kannata päästää kotiin ilman valvontaa Pimeiden urakoiden kohdalla on syytä muistaa ettei työstä, sen suorittajista, työn jäljestä tai turvallisuudesta ole mitään takeita.

Autojen pysäyttelijät

Kevään aikana poliisille on tullut useita ilmoituksia autoja pysäyttelevistä henkilöistä, jotka ovat alkaneet kauppaamaan esimerkiksi aidoksi väitettyjä rihkama-koruja tai nahkatakkeja.

"Kauppiaat" ovat kertoneet tarvitsevansa rahaa polttoaineeseen tai muutoin vain pyytäneet autoilijoilta rahaa.

Toiminta on aiheuttanut vaaratilanteita erityisesti moottoritieosuuksilla mutta myös muissa paikoissa.

Poliisi toteaakin, että tiealueelle ei tule pysähtyä kuin korkeintaan, jos joku viittoilee apua onnettomuuden takia. Tällöin jokaisella on velvollisuus pysähtyä auttamaan. Liikennettä häiritsevistä kaupustelijoista poliisi kehottaa ilmoittamaan hätänumeroon 112.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.