Mainos

Jos arki sujuu, työssä jaksaa

Ne yritykset, jotka ottavat huomioon myös työntekijän perhe-elämän, kilpailevat parhaiten työvoimasta tulevaisuudessa. Perhettä ja vapaa-aikaa arvostetaan aiempaa enemmän. Erilaisia perhemuotoja tulee yhä enemmän. Pätkä- ja osa-aikatyöt tulivat jäädäkseen.

Työterveyslaitoksen kokoaman Delfoi-asiantuntijapaneeli katsoi, että onnistunut arjen hallinta auttaa työntekijöitä jaksamaan työssään paremmin. Paneelin tehtävänä oli selvittää, miten työn, perheen ja vapaa-ajan merkitys ihmisen elämässä muuttuvat.

Kokonaisuutena arjen ajan hallintaan liittyy työn ja kodin lisäksi lähiympäristön hyvä suunnittelu, palvelujen saatavuus, liikennejärjestelyjen sujuvuus sekä ympäristön viihtyisyys, jopa esteettisyys. Siis hyvä arki kokonaisuudessaan.

Työn ja perheen yhteensovittamista tukevat ratkaisut ovat tulevaisuudessa yritykselle imagotekijä ja kilpailuvaltti taistelussa työvoimasta.

Perhettä ja vapaa-aikaa arvostetaan aiempaa enemmän - tämä muutostrendi näkyy jo nyt asenne- ja arvotutkimuksista. Työ vie kuitenkin paljon aikaa ja ulottuu myös vapaa-aikaan, ja siitä moni suomalainen kokee huonoa omaatuntoa ja riittämättömyyden tunnetta.

Avioliitossa elävät lapsiperheet ovat vähentyneet, avoliitossa elävien ja yksinhuoltajaperheiden määrä on kasvanut. Rekisteröityjen parisuhteiden määrä on kasvanut tasaisesti siitä lähtien, kun laki niistä tuli voimaan. Asiantuntijoiden mielestä erilaisten perheiden työn ja perheen yhteensovittamista on tuettava aktiivisemmin.

Vanhempiaan hoivaaville tukea

Ikääntyneiden vanhempien, sairaan oman puolison tai lastenlasten hoitoa olisi tuettava enemmän. Asiantuntijoiden mielestä läheistään hoivaavalla työssä käyvällä aikuisella pitäisikin olla mahdollisuus hoitovapaaseen työstä.

Myös sukupuoliroolit ja työnjako perheessä muuttuvat. Isän rooli perheessä korostuu, ja miesten perhevapaiden käyttö lisääntyy tulevaisuudessa. Yhteiskunnan olisi kannustettava aktiiviseen isyyteen kehittämällä perheneuvoloita isiä huomioivimmiksi. Suomessa olisi otettava käyttöön radikaali perhevapaamalli, jossa isillä on oma isävapaajakso, jota toinen vanhempi ei voi käyttää.

Työsuhteet ja työajat monimuotoistuvat. Asiantuntijoiden mukaan epätyypilliset työsuhteet ovat tulleet työmarkkinoille jäädäkseen. Työn muodotkin muuttuvat: sekä etätyö että osa-aikatyö lisääntyvät. Tämä voi helpottaa elämän hallintaa, mutta saattaa samalla hämärtää työajan ja perheen kanssa vietettävän ajan rajoja.

Ei kovemmin, vaan fiksummin

- Hyvinvointipolitiikan keinoin Suomessa on onnistuttu saavuttamaan kansainvälisissä arvioissa melko hyvä tasapaino työn, perheen ja muun elämän välille. Työajat ovat esimerkiksi EU-maiden vertailussa keskimäärin lyhyitä ja lomat pitkiä. Pätkätyötilastoissa Suomi on kuitenkin jo neljäntenä Espanjan, Puolan ja Portugalin jälkeen, sanoo tutkimusprofessori Kaisa Kauppinen Työterveyslaitoksesta.

Kauppisen mukaan suomalaisella työelämällä onkin opiksi otettavaa erään englantilaisen tutkimuksen tuloksista, jonka mukaan hyvin johdetut yritykset eivät olleet tuottavia siksi, että niissä työskenneltiin kovemmin (harder) vaan siksi, että niissä työskenneltiin fiksummin (smarter).

Hyvin johdetuissa yrityksissä työajat oli järjestetty joustavasti, lyhyetkin työajat olivat mahdollisia. Naisjohtajia oli näissä yrityksissä enemmän kuin muissa.

Tutkimus tehtiin argumentoivalla Delfoi-menetelmällä. Paneeliin osallistui 33 suomalaista asiantuntijaa. Valitut asiantuntijat edustivat työmarkkinaosapuolia, tutkijoita, virkamiehiä, yrittäjiä, henkilöstöjohtajia, kansalaisjärjestötoimijoita ja yhteiskunnallisia ajattelijoita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.