Mainos

Joroisten ex-ylilääkärin maratonkäräjillä kuultiin eriävät loppulausunnot

Joroisten terveyskeskuksen entistä ylilääkäriä Pekka Lanttoa vastaan käyty kolmiviikkoinen oikeusprosessi saatiin tänään päätökseen Mikkelin käräjäoikeudessa.

Kihlakunnansyyttäjä Leena Hakavuori vaatii ylilääkärille muun muassa kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta 1,5-2 vuoden vankeusrangaistusta ehdollisena.

Käräjillä käsiteltiin yhteensä kymmenen syytettä, jotka Lantto kiisti kaikki.

Tänään oli loppulausuntojen vuoro. Syyttäjän mukaan Lanton toiminta oli tietoista, kun hän oli valinnut hoitolinjat. Hän oli määrännyt kahdelle iäkkäälle, syöpää sairastaneelle potilaalle voimakkaita annoksia kipulääkkeitä, mikä olisi aiheuttanut kuoleman.

Lanton puolustuksen mukaan lääkärin päätökset olivat asianmukaisia, eikä toisin toimienkaan olisi voitu vaikuttaa sairauden etenemiseen. Lantto oli merkinnyt kuolinsyyksi syövän.

Todistus haudan takaa

Potilaat kaivettiin esiin haudoistaan pari vuotta kuoleman jälkeen. Syyttäjän mielestä kuolinsyy oli rohkea arvaus, kun ruumiinavauksessa ei löydetty merkkejä syövästä. Sen sijaan löytyi jäämiä kipulääkkeistä.

- Lantto ei tiennyt miksi lääkkeitä määräsi. Kuolinsyy oli keksitty, Hakavuori arvioi potilaasta, jolta oli vuosia ennen kuolemaa leikattu kohtusyöpä. Lanton arvelun mukaan se oli levinnyt aivoihin.

Lanton puolustuksen mielestä ruumiinavauksilla ei voida jälkikäteen linjata hoitoratkaisuja. Löydetyt lääkejäämät olivat pieniä, eikä niistä voi tehdä johtopäätöksiä kuolinsyystä.

Lanton linja muutti hoitokäytäntöjä

Puolustus kysyi lääkärin kliinisen autonomian perään. Sen mukaan vain lääkäri päättää tutkimuksista ja taudinhoidosta sekä hoitopaikasta.

- Joroisissa tapahtui kulttuurimuutos Lanton tultua töihin terveyskeskuksen vuodeosastolle, mitä aiemmin hoitajat olivat johtaneet, sanoi Lanton asianajaja Mikko Vesanen.

Syyttäjä ja puolustus kiistelivät myös siitä, mikä on potilaan itsemääräämisoikeus. Syyttäjän mielestä potilaita ei kuultu, kun puolustus katsoi suostumukseksi annettuun hoitoon tyytymisen.

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Mikkelistä

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.