Mainos

Jörn Donner syksyn elokuvista: Tasapaksua!

Omankin elokuvan pitkästä aikaa ohjannut Jörn Donner ei MTV:n uutisten haastattelussa suuremmin innostunut suomalaisten nuorten ohjaajien syyssadosta.

- En tietenkään ole kaikkia syksyn elokuvia nähnyt, mutta ylipäätään voin sanoa, että persoonallinen näkemys puuttuu. Nämä ovat vähän samaa kamaa. Zaida Bergroth sanoi tuossa [uutisjutussa] äsken, että he tuntevat toisensa, ja sen kyllä näkee: he tekevät samanlaisia elokuvia.

Koko syksyn elokuvatarjontaakin pitkän linjan elokuvamies kuvaili lyhyesti ja ytimekkäästi tasapaksuksi.

Myös Mannerheim-elokuvan kaltaiset megatuotannot mietityttävät Donneria.

- Jokuhan nyt tekee esimerkiksi Hella Wuolijoesta kokovartalokuvaa. Minä en usko tämäntyyppisiin elokuviin hirveän paljon. Voihan siinä onnistuakin, mutta kansainvälisesti siinä ei kyllä kovin paljon mieltä ole.

Mitä Donner sitten elokuvamaailmaan kaipaa?

- Uskon samanlaiseen visioon kuin Ingmar Bergmanilla, josta olen juuri kirjankin kirjoittanut. Mutta sellaisia ei löydy niin helpolla, se on erittäin vaikea juttu. Esimerkiksi Pohjoismaissa ei kovin monta vastaavaa ole ollut, ei muissakaan taiteissa.

Entä mikä ajoi Donnerin itsensä vuosien tauon jälkeen taas ohjaushommiin?

- Teki mieli tehdä elokuva, ja tämä aihe oli niin kiintoisa, desantti Kerttu Nuortevasta. Siitä tuli tällainen pienimuotoinen, erittäin halpa elokuva.

Nuorteva oli myyttinen neuvostodesantti, jonka tarinaa on luonnehdittu yhdeksi sodanaikaisten tapahtumien kiinnostavimmaksi. Donnerin elokuva Kuulustelu tulee ensi-iltaan 25. syyskuuta.

Myös tämä, syyskuun ensimmäisen päivän lämmin ilta on Donnerille merkityksellinen.

- Tänä iltana tulee 46 vuotta siitä, kun esikoiselokuvallani voitin Venetsiassa ensimmäisen palkintoni. Se on jälkeen päin ajatellen hieman huvittavaa, Donner naurahtaa.

Lue myös:

Katso Jörn Donnerin haastattelu (Kymmenen uutiset 1.9.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.