Mainos

Jordania varautuu pakolaistulvaan

Irakin naapurimaissa valmistaudutaan mahdolliseen sotaan huolestuneina.

Koko alueen vakaus järkkyy, ja välittömänä seurauksena pelätään humanitaarista katastrofia pakolaisten lähtiessä liikkeelle.

Jordanialla on pakolaisista omakohtaisia kokemuksia. Irakin länsipuolella sijaitsevaan maahan vyöryi jo Persianlahden sodan jaloista 1,4 miljoonaa ihmistä - maahan, jonka omastakin väestöstä yli puolet on palestiinalaispakolaisia tai heidän jälkeläisiään.

Sodan uhka kasvaa hetki hetkeltä, ja samalla kansainväliset avustustyöntekijät lähtevät Irakista - pois sodan jaloista. Näin ovat tehneet mm YK ja Punainen Risti, jotka rakentavat parhaillaan Ammaniin jättimäisiä ruokavarastoja.

- On vaikea arvioida, paljonko heitä tulee. Jos sota alkaa, ruokaa jaetaan humanitaarisena apuna samaan tapaan kuin muillekin kodittomille tai pakolaisille. humanitaarisena apuna samaan tapaan kuin muillekin kodittomille tai pakolaisille, varastopäällikkö Muhammad Abu-Kadra YK:n elintarvikeohjelmasta kertoo.

Jo nyt tuhannet irakilaiset ovat asettuneet ilman asiaankuuluvia papereita Jordaniaan, ja Bagdadin rikkaat ovat jopa ostaneet Ammanista kiinteistöjä oleskeluluvan saadakseen.

Mutta varsinainen pakolaisvyöry alkaa vasta sodan syttyessä. - Olemme valmistautuneet tarjoamaan hätäapua sodan varalta. Meillä on elintarvikkeita 900 000 ihmiselle kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi. Meillä on elintarvikkeita 900 000 ihmiselle kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi, tiedotuspäällikkö Maarten Roest YK:n elintarvikeohjelmasta kertoo.

Irakiin on Persian lahden sodan jälkeen toimitettu elintarvikkeita öljyn vastikkeeksi, mutta avustusjärjestöt pelkäävät nälkäkatastrofia, kun ruokatoimitukset pakostakin vaikeutuvat tai jopa pysähtyvät sodan takia.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.