Mainos

Jopa yli puolet jätti äänestämättä uusintavaaleissa

Jopa yli puolet äänioikeutetuista jäi kotiin kolmen uusimaalaisen kunnan uusintavaaleissa. Karkkilan, Kauniaisten ja Vihdin kuntavaalit uusittiin, koska viime lokakuussa yli 230 ääntä jäi kirjautumatta sähköisen äänestyksen kokeilussa.

Äänestysprosentti putosi reilusti Karkkilassa, jossa uurnilla kävi 46,3 prosenttia äänioikeutetuista. Viime lokakuussa osuus oli 59,7 prosenttia.

- Se on kyllä niin järkyttävä romahdus, että ei demokratia toteutunut ollenkaan, sanoo Karkkilan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Kuusela (sd.).

Kuusela pitää romahduksen syynä sitä, etteivät kuntalaiset uskoneet vaalien muuttavan mitään. Ennen vaaleja esitettiin arvioita, ettei tulos välttämättä vaikuttaisi kaupunginhallituksen tai lautakuntien kokoonpanoon.

- Se sai ihmisiin ajatuksen, että tämä on aivan turhanpäivästä ihmisten kiusaamista, Kuusela sanoo.

Myös Vihdissä äänestämässä kävi alle puolet äänioikeutetuista, 41,7 prosenttia. Kauniaisissa äänestysprosentti laski 64,1:een. Luku on yhä korkeampi kuin koko maan keskiarvo viime kuntavaaleissa.

Kuolleet saivat ääniä

Suurimman muutoksen uusinta toi Kauniaisissa, jossa Rkp otti enemmistön kaupunginvaltuustossa. Paikan menetti kokoomus.

Karkkilan paikkajako pysyi samana kuin väistyvässä valtuustossa.

Vihdissä keskusta voitti yhden paikan ja Vihdin puolesta -ryhmä hävisi ainoan paikkansa. Kunnassa oli ehdolla myös kaksi kuollutta ihmistä, koska ehdokaslista oli sama kuin viime syksynä. Sekä vihreiden Uma Aaltonen että kokoomuksen Rikard Limnell saivat uusinnassa ääniä. Molempien äänet menevät puolueen hyväksi.

Korkein hallinto-oikeus määräsi kuntiin uudet vaalit valituksien vuoksi. Oikeuden mukaan sähköisessä äänestyksessä ongelmia oli sekä järjestelmässä että ohjeistuksessa. Uusiminen maksaa yli 270 000 euroa.

Uusien valtuustojen aloittamiselle ei ole säädetty mitään määräaikaa, vaan ne kokoontuvat ensimmäisen kerran niin pian kuin mahdollista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.