Jopa kymmenettuhannet sijoittaneet GPP-pyramidihuijaukseen

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee jopa kymmenien tuhansien suomalaisten sijoittaneen rahaa pyramidihuijauksesta epäiltyyn Global Pension Plan -verkostoon (GPP). Sijoituksien suuruus vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta jopa tuhanteen euroon. Verkoston pyörittäjät ovat lupailleet vähintään 55 000 euron tuottoja.

Tapausta tutkii KRP:n Turun yksikkö. Kukaan sijoittaneista ei ole saanut mitään takaisin.

Turun Sanomien mukaan sijoittajilta on vaadittu tilinumeron lisäksi mm. osoitteita ja kopioita passin kuvasivusta. Poliisi ei vielä tiedä, kuinka moni on ne antanut.

GPP on ilmoittanut myyvänsä eläkevakuutuksia. Jutun tutkinta on vasta aluillaan. Tässä vaiheessa epäillään, että pyramidin toimintaa on johdettu ulkomailta.

WinCapita kaikkien aikojen vedätys

KRP tutkii parhaillaan myös toista pyramidihuijausta, jossa on ollut mukana noin 10 000 henkilöä. WinClubin ja WinCapitan nimeä käyttäneeseen sijoitusklubiin on uponnut liki 100 miljoonaa euroa. Klubi on kertonut harjoittavansa valuuttakauppaa, mutta esitutkinnassa siitä ei ole saatu näyttöä.

Kuluneella viikolla WinCapitasta tehtyjen rikosilmoitusten määrä on noussut lähes 400:aan. WinCapitan nettisivut suljettiin maaliskuun alussa. Tutkinta on keskitetty KRP:n Oulun yksikköön.

Pyramidi-ilmiötä selvitellään myös sisäministeriössä. WinCapitan arvioidaan olevan yksi Suomen taloushistorian suurimpia huijauksia.

Rahankeräyslaki kieltää pyramidimarkkinoinnin. Ero lailliseen verkkomarkkinointiin on siinä, että jäsenten tulot eivät kerry tuotteiden myynnistä vaan uusien jäsenten hankkimisesta. Uusilta jäseniltä peritään liittymismaksu, josta osan saa jäsenen hankkinut. Suurin osa maksuista kertyy pyramidin huipulla olevien taskuun.

Jossakin vaiheessa pyramidi romahtaa väistämättä, koska rahaa ei saada sisään riittävän nopeasti. Tappion kärsivät alemmilla tasoilla olevat. Myös heitä voidaan syyttää petoksesta, mikäli he ovat tienneet toiminnan olevan laitonta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat