Mainos

Jopa joka kolmas kärsii atooppisesta ihosta

Lääkäriseura Duodecimin mukaan lapsista jopa viidennes ja aikuista 15-30 prosenttia kärsii atooppisesta ihottumasta. Kutiava ihottuma on perinnöllinen, eikä sen ehkäisyyn ole löydetty keinoja. Erikoislääkäri Marja Airan mukaan atooppisen ihon hoidossa tärkeintä on kotihoito.

- Taipumusta atooppiseen ihottumaan ei voi poistaa, mutta oireita voidaan lievittää ja ihottuma voidaan saada katoamaan jopa vuosiksi. Tärkeintä hoitoa on säännöllinen rasvaus perusvoiteella.

Pahimmillaan atooppinen iho aiheuttaa niin voimakasta kutinaa, että jopa yöunet voivat häiriintyä.

- Jos esimerkiksi perheessä pienellä lapsella on paha ihottuma eikä hän saa nukuttua, siinä valvoo sitten koko perhe, Aira sanoo.

Atooppinen iho voi olla myös esteettinen haitta. Erityisesti aikuisilla näkyvä ihottuma keskittyy usein kasvoihin ja kaulaan.

Suomessa erityisesti kuivat pakkaskelit ja keskuslämmitys pahentavat ihottumaa. Moni atooppisesta ihosta kärsivä haaveileekin muutosta etelän auringon alle.

- Luonnon aurinko tosiaan helpottaa atooppisen ihon oireita, mutta silloin pitää ehdottomasti huolehtia siitä, että iho ei pääse palamaan, Aira kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.