Jopa 800 000 suomalaista altistuu kosteus- ja homevaurioille päivittäin!

Jopa 600 000 – 800 000 suomalaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille kodeissa, työpaikoilla tai muissa julkisissa rakennuksissa. Sairastuneita on arviolta tuhansia. Osa joutuu nukkumaan jopa parvekkeilla sopivan asunnon puuttuessa.

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa muun muassa hengitystieoireita ja -sairauksia, päänsärkyä, väsymystä, kuumeilua, nivelsärkyä ja neurologisia oireita.

Sisäilmaongelmien vuoksi sairastuneet ovat vaarassa syrjäytyä.

Hengitysliiton tekemä tuore selvitys sairastuneiden kokemuksista kertoo, että taloudelliset ongelmat ovat sairastuneille jokapäiväisiä.

– Ihmisen perusturvallisuus järkkyy hänen sairastuessaan rakennuksen homevaurion takia. Sairastunut menettää paitsi terveytensä, usein myös kotinsa ja työkykynsä, kertoo selvityksen toinen tekijä, suunnittelija Katri Nokela Hengitysliitosta.

Usein sairastunut jää myös ilman apua ja tietoa siitä, miten toimia, kun oma koti tai työpaikka on homeessa.

– Sairastuneita ei osata auttaa eikä heidän taloudellisiin ja asumiseen liittyviin ongelmiinsa ole tällä hetkellä tarjolla juuri minkäänlaisia ratkaisuja. Tämän vuoksi moni on vaarassa syrjäytyä, Nokela tiivistää.

Sopivan kodin löytäminen on tuskaista

Omassa kodissaan sairastunut menettää pahimmissa tapauksessa sekä kotinsa että sen irtaimiston, kuten eräs haastateltu nainen kertoo:

"Ensimmäiset kaksi viikkoa siinä asunnossa – mulla on kuviakin siitä, miten tyhjä se oli. Pienet pojat nukkui mun kanssa patjalla, ne ei halunneet sänkyihinsä, kun äidillä ei ollut sänkyä. _ _ _ Kun lapset ei nähnyt, niin mä itkin. Kaikki, mitä olin saanut kerättyä neljäänkymmeneen vuoteen – kaatopaikalle.”

Omistusasunnossa sairastuneilla on usein velkaa kosteusvaurioisesta asunnosta, jossa he eivät voi asua ja jota he eivät voi myydä.

– Asunnon korjaaminen on kallista, ja sairastuneen on vaikea saada jo otetun asuntolainan päälle vielä lisää lainaa, Nokela kertoo.

Monet vuokra-asunnossa oireilevista joutuvat vaihtamaan asuntoa useita kertoja, koska sopivaa asuntoa ei löydy. Osa sisäilmasta sairastuneista herkistyy myös erilaisille hajusteille ja kemikaaleille, joita on asuntojen materiaaleissa, jolloin asunnon etsinnästä tulee entistä vaikeampaa. Sairastuneelle voikin kertyä useita päällekkäisiä vuokria maksettavaksi.

– Kun sopivaa kotia ei löytynyt, sairastuneet päätyivät nukkumaan ikkunat auki vuoden ympäri tai parvekkeella jopa kovimmilla talvipakkasilla, Nokela avaa selvityksessä esiin tulleita kohtaloita.

Hän ehdottaa myös, että sairastuneille tarjottaisiin mahdollisuus nukkua uudessa asunnossa kokeeksi muutamia öitä. Näin sairastunut tietäisi, saako asunnossa oireita ja välttyisi turhilta vuokrasopimuksilta.

Kunnat mukaan

Lisäksi kuntien tulisi kehittää malli, jolla sisäilmaongelman kohdanneita kuntalaisia ohjataan ja autetaan. Sairastuneille, jotka ovat joutuneet lähtemään homevaurioituneesta asunnosta evakkoon, tulee julkisin varoin järjestää puhtaat hätämajoitus- ja väistötilat. Tällaisista tiloista käsin sairastuneet voivat selvittää tilannettaan ja etsiä puhdasta asuntoa, Nokela esittää.

Hengitysliitto kiertää kuluvana vuonna kunnissa keskustelemassa sisäilman epäpuhtauksien aiheuttamista ongelmista ja hyvistä ratkaisuihin näihin ongelmiin. HAPPI ending? − Sisäilma sairastuttaa -kiertue käynnistyy Oulusta 18. maaliskuuta.

Selvitys Sisäilmasta sairastuneiden selviytymisen ja syrjäytymisen kokemuksia tehtiin Hengitysliitossa viime vuoden aikana. Selvitystä varten haastateltiin kolmeakymmentä sisäilmasta sairastunutta eri puolilta Suomea. Haastatellut jakautuivat kotona ja työpaikalla sairastuneisiin sekä koulussa tai päiväkodissa sairastuneiden vanhempiin.

Lähde: ePressi.com

HAPPI ending? − Sisäilma sairastuttaa -kiertueen kampanjasivusto osoitteessa happiending.fi

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat